„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Dunkerque csatahajó

dunkerq1
 
A brit Nelson-osztályú csatahajók tervein alapuló Dunkerque volt az első francia hadihajó, amelyet az 1922-es washingtoni szerződés után kezdtek építeni. A hajó az 1930-as évek elején a német Deutschland-osztályra adandó válaszként kialakított tervtanulmány-sorozat kiteljesedését jelentette. Felderítő repülőgépei számára hangárt és egy katapult állványt biztosítottak. Mint a Brestben állomásozó L.-kötelék (Force L) zászlóshajója, 1939 októberében csatlakozott a Királyi Haditengerészethez a német zsebcsatahajó, az Admiral Graf Spee utáni hajszában. Franciaország kapitulációjáig konvojkísérésre alkalmazták, majd 1940 júliusában Marsel-Kebirnél előbb a brit hadihajók, majd három nappal később torpedók súlyosan megrongálták. A hajón 210 francia tengerész esett el. 1942- ben Toulon kikötőjében saját személyzete süllyesztette el, hogy ne kerüljön a németek kezére. 1953-ban kiemelték és ócskavasként eladták.

TECHNIKAI ADATOK

 • Vízrebocsátás: 1935

 • Vízkiszorítás: 26 500 t (üresen); 35 500 tonna (harckészen)
 • Sebesség: 29,5 csomó (54,63 km/h)

 • Személyzet: 1433 fő

 • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 turbina

 • Hatótávolság: 13 897 km

 • Hossz: 214,5 m

 • Szélesség: 31 m

 • Merülés: 8,6 m

 • Fegyverzet: 8 db 330 mm-es (13 h.), 16 db 127 mm-es (5 h.) löveg

 • Páncélzat: Övpáncél 143-243 mm, lövegtornyok 152-331 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább