„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Sopron magyar őrnaszád

Ez a hajó a Dunán szolgált, és Magyarország leggyorsabb őrnaszádja volt. A naszád a Ganz-hajógyárban készült 1918-ban, és ott cserélték le gőzturbináit dízelmotorokra 1928-’29 között. A Sopron 1930. május 22-én került ismét szolgálatba. A hajó 1966-ban ismeretlen okokból elsüllyedt.

Adatok:

  • Méretek: 44 m hosszú; 6 m széles; legnagyobb merülése 1 m; oldalmagassága 1, 9 m.

  • Vízkiszorítás: 168 t.

  • Páncélzat: fenéklemez: 2, 5 -3, 3 mm folytvas; oldallemezek: 7, 5 mm krómnikkel; gépházpáncélzat: 12 mm krómnikkel; fedélzet: 5, 5 mm krómnikkel; felépítmények: 7, 5 (oldalt), illetve 5, 5 mm (tető) krómnikkel; parancsnoki torony: 10-12 mm krómnikkel; toronypáncélzat: 10 mm krómnikkel.

  • Fegyverzet: 2 db 66 mm-es H/50-es löveg, 5 db 8 mm-es 7/12 M Schwarzlose géppuska.

  • Meghajtás: 2 db MAN diesel motor, 2x800 LE.

  • Holtvízi sebesség: 24, 2 km/h

Az adatok nagy része a „Haditengerészetek és folyamőrök a Dunán” (írta Csonkaréti Károly és Benczúr Gyula)című könyvből származik.

Írta: Korondi Bence

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább