„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Cornwall nehézcirkáló

cornwall-resized
Az öt egységből álló Kent/County-osztály egyik hajója. 1924-ben kezdték el építeni Plymouthban. 1926-os vízrebocsátását követően 1928. május 8-án állt szolgálatba. A világháború első heteiben az Atlanti-óceán déli részén teljesített szolgálatot: kereskedelmi hajókat támadó német hajókat fogott el. Többek között 1941. május 8-án megsemmisítette a legsikeresebb segédcirkálót, a Pinguin-t. A német segédcirkálók jelentősége különösen a háború első szakaszában volt nagy. A hajók elsüllyesztésével csökkentették az angolok utánpótlási lehetőségeit, rejtett mozgásukkal pedig szétforgácsolták a brit haditengerészet erőit. A Pinguin közel 155 000 tonna hajóteret süllyesztett el, mielőtt a Cornwall egyik lövedéke felrobbantotta. Ezt követően átvezényelték a Távol-Keletre, ahol 1942. április 5-én az Indiai-óceánon a HMS Dorsetshire cirkálóval együtt több japán hordozó - köztük a Shokaku - repülőgépei megtámadták. A Cornwall-t nyolc bomba találta el és alig tíz perccel a Dorsetshire után elsüllyedt.

TECHNIKAI ADATOK
  • Vízrebocsátás: 1926

  • Vízkiszorítás: 9830 t (üresen); 13 450 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 201,17 m - szélesség: 20,7 m - merülés: 6,19 m

  • Sebesség: 32 csomó

  • Személyzet: 685-710 fő

  • Hajtómű: 4 Parsons turbina, 8 Admirality kazán - 80 000 LE

  • Hatótávolság: 15 400 km

  • Fegyverzet: 8 db 203 mm-es (4×II-/50) és 4-12 db 102 mm-es (-AA) ágyú; 8 db 40 mm-es (-AA) légvédelmi ágyú; 8 db 12.5 mm-es légvédelmi gépágyú + 3 repülőgép

  • Páncélzat: övpáncél 25 mm, fedélzet 35 mm, tornyok 25-102 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább