„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Barham csatahajó

barh1-resized
 
A HMS Barham a Queen Elizabeth-hajóosztály öt gyors csatahajójának volt egyike, melyek építését 1912/13-ban kezdték el azzal a céllal, hogy a csatacirkálókat, a flotta támadóegységeit lecseréljék. Az 1915 októberére felszerelt Barham az I. világháború során részt vett a jütlandi csatában, ahol hat találatot kapott. 1927/28-ban átépítették, a Földközi-tengerre került, majd 1939-ban a Honi Flotta kötelékébe helyezték át. 1939. december 12-én Skócia partjaitól nyugatra összeütközött a DuchessU-30-as német tengeralatt- járó. Javítás után ismét a Földközi-tengeri Flottával hajózott, de a Dakar ellen indított támadás során megrongálta a Richelieu francia csatahajó ágyúinak tüze, majd 1941. május 27-én a Kréta ellen intézett német légitámadás szintén károkat okozott a hajón. Több alkalommal vett részt part menti építmények lerombolásában: 38,1 cm­-es ágyúi nagy pusztítást vittek végbe a líbiai Bardiában kiépített ellenséges létesítményekben. 1941 novemberében Cunningham tengernagy kifutott Alexandriából a földközi-tengeri brit flotta zömével (Force A.). November 25-én a líbiai partok előtt az U-331 tengeralattjáró 4 torpedót lőtt ki a csatahajóra, melyet három el is talált. A HMS Barham 8 perc alatt felrobbant és elsüllyedt, 861 tengerész veszett oda. Az osztály többi egységét, a rombolóval, mely súlyosan megsérül és elsüllyedt. A hajó balszerencse-sorozata azonban ezzel nem ért véget: két héttel később megtorpedózta és súlyosan megrongálta az Malayát, a Queen Elizabethet, a Valiant és a Warspite-ot kiterjedt háborús szolgálat után 1947/48-ban bontották le.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Vízrebocsátás: 1914

  • Vízkiszorítás: 27 500 t (üresen) 32 004 tonna (harcrkészen

  • Méretek: hossz: 196 m - szélesség: 27,6 m - merülés: 8,8 m

  • Sebesség: 24 csomó (44,5 km)

  • Személyzet: 1313 fő

  • Hajtómű: 4 csavartengely, 4 szabadfutású turbina - 75 000 ks

  • Hatótávolság: 26 100 km

  • Fegyverzet: 8 db 38,1 cm-es, 14 db 15,2 cm-es löveg

  • Páncélzat: övpáncél 330 mm-es - 152 mm, lövegtornyok 330 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább