A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ark Royal repülőgép-hordozó

ark_royal1-resized
 
Brit repülőgép-hordozó, melyet eredetileg is hordozónak terveztek, hosszú repülőfedélzete mintegy 18 méterrel magasodott a legnagyobb merülési vonal fölé. A hajó az angol flotta "szerencsehajója", három támadást is túlélt. A brit flotta büszkeségét 1939. szeptember 14-én támadta meg az U-39 (Glattes tengerész főhadnagy), két torpedó lőtt ki a közelben elhaladó hordozóra. 1939. szeptember 25-én pedig négy német Ju 88-as bombázó támadta meg. Egy 250 kg-os bomba közvetlen közelében robbant, a németek azt hitték, sikerült elsüllyeszteniük, de csak kisebb sérüléseket szenvedett. 1939 októberében közreműködött az Admiral Graf Spee zsebcsatahajó üldözésében. Ezután a norvégiai hadműveletekben mágneses aknától megsérült és légitámadást is kapott. Ekkor jelentették a németek másodszor elsüllyesztettként. Ezután a Földközi-tengeren harcolt. 1941 májusában átvezényelték az Atlanti-óceánra, ahol részese volt a Bismarck csatahajó elleni hadműveletnek, egyik Swordfish repülőgépének torpedója okozta azt a végzetes találatot, amely megbénította a német csatahajót. Néhány hónappal később, 1941. november 13-án 25 mérfölddel Gibraltár kikötője előtt, az U-81 német tengeralattjáró megtorpedózta. Vontatókötélre vették, de már nem sikerült Gibraltárba vontatni, 14 órával később felborult és elsüllyedt.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Vízrebocsátás: 1937

  • Vízkiszorítás: 22.600 t (üresen); 28.164 t (harckészen)

  • Méretek: hossz: 243,8 m - szélesség: 28,7 m - merülés: 8,5 m

  • Sebesség: 31 csomó (57,4) km/ó

  • Személyzet: 1580 fő

  • Hajtómű: 3 csavartengely, 3 redukciós Parsons fogaskerék-turbina

  • Hatótávolság: 14 119 km

  • Fegyverzet: 72 db repülőgép; 16 db 11,4 cm-es légvédelmi ágyú; 32 db 4 cm-es légvédelmi gépágyú; 32 db 1,3 cm-es légvédelmi géppuska

  • Páncélzat: övpáncél 114 mm, válaszfalak 76 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább