„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Argonaut könnyűcirkáló

argonaut1-resized
 
A Cammell Laird által épített és 1941 szeptemberében vízre bocsátott HMS Argonaut annak a 9 hajóból álló Didó könnyűcirkáló-osztálynak volt egyik tagja, melyeket a Királyi Haditengerészet 1939 és 1942 között szerelt fel. 1942 augusztusi szolgálatba állítását követően előbb a Honi Flottával hajózott, majd Gibraltár körzetébe került a H haderőhöz. 1942 novemberében részt vett a Torch-hadműveletben, a szövetségesek észak-afrikai partraszállásában. 1943-ban generáljavításra az Egyesült Államokba hajózott, majd ismét a Honi Flottához került. 1944. június 6-án a normandiai partra szállás során részt vett a Gold partszakasz védelmét biztosító haditengerészeti haderő munkájában. Később, 1944 augusztusában is hasonló feladat várt rá: a francia Riviérán partraszálló szövetséges csapatokat biztosította. 1944 szeptember-októberében már a Görögországot és az égei-tengeri szigeteket megszálló szövetséges inváziós haderő tengeri támogatásában vett részt. Ezután a Keleti Flottához került, Ceylonba. 1944 decemberében, illetve 1945 januárjában egy szumátrai célpontokat támadó repülőhordozókból álló taktikai haderőt kísért, majd ezután a Csendes-óceán térségébe, a brit Csendes-óceáni Flottához helyezték át. A háború végéig itt teljesített szolgálatot, és az Oki- nawa, illetve a Nampó-szigetek partjainál működő brit taktikai haderőt kísérte, végül 1955-ben leselejtezték.
 
TECHNIKAI ADATOK
 • Vízrebocsátás: 1941

 • Vízkiszorítás: 5933 t (üresen); 7193 tonna harckészen

 • Méretek: hossz: 155,08 m - szélesség: 15,40 m - merülés: 5,20 m

 • Sebesség: 31,75 csomó

 • Személyzet: 487 fő

 • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 Parsons gőzturbina - 62 000 LE

 • Hatótávolság: nincs adat

 • Fegyverzet: 10 db 13,3 cm-es ágyú; 8 db 2 fontos és 8 db 127 mm-es légvédelmi ágyú

 •  

  Páncélzat: övpáncél 38,2 mm, lövegtornyok 38,1 mm, fedélzet 50,8 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább