„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Anson csatahajó

anson_h-resized
 
A második világháborús legkorszerűbb brit csatahajóosztályba tartozó egységet Jellicoe néven kezdték építeni 1937-ben, de 1940 februári vízrebocsátása előtt az Anson nevet kapta. 1942 nyarán állt hadrendbe. A háború folyamán majdnem végig a Honi Flotta kötelékébe tartozott, elsősorban konvojkíséretet látott el a Murmanszkba vezető útvonalon. 1945-ben a Csendes-óceánra vezényelték, de ott már nem vett részt harci bevetésen. Tokió körzetében, majd Ausztrália partjainál járőrözött 1946 közepéig. 1949-ben vonták ki a szolgálatból és 1957 végén bontották le. Testvérhajói voltak a King George V, a Prince of Wales, a Duke of York (ex-Anson) és a Howe (ex-Beatty).
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Vízrebocsátás: 1940.

  • Vízkiszorítás: 35.000 t (üresen); 44.460 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 227,1 m - szélesség: 31,4 m - merülés: 10,7 m

  • Sebesség: 30,5 csomó

  • Személyzet: 1640 fő

  • Hajtómű: 4 Parsons-turbina - 91 875 kW

  • Hatótávolság: 15 000 km

  • Fegyverzet: 10 db 35,6 cm-es ágyú; 16 db 13,3 cm-es ágyú; 64 db 4,0 cm-es légvédelmi gépágyú; 16 db 2,0 cm-es légvédelmi gépágyú; 4 db repülőgép 

  • Páncélzat: 127-391 mm az övpáncél, a barbettákon 406 mm, lövegtornyokon 381 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább