„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ajax könnyűcirkáló

ajax1-resized

A Leander-osztályú HMS Ajax könnyücirkálót 1934 márciusában bocsátották vízre. Testvérhajói: Le- ander, Achilles, Neptune és az Orion. Az Ajax a harmadik hajó a sorban, és 1935-ben állt szolgálatba a Royal Navy kötelékében. A II. világháború első heteiben, 1939 szeptemberében az Atlanti-óceán déli részén teljesített szolgálatot: kereskedelmi hajókat támadó német hajókat fogott el. 1939 decemberében az Exeter és az az Achilles cirkálókkal a Plate folyó torkolatvidékén megütközött az Admiral Graf Spee zsebcsatahajóval, ahol súlyosan megrongálódott.

TECHNIKAI ADATOK

  • Vízrebocsátás: 1934. március 1.

  • Vízkiszorítás: 7270 t (üresen); 9740 tonna harckészen

  • Méretek: hossz: 169,2 m - szélesség: 16,9 m - merülés: 5,81 m

  • Sebesség: 32,5 csomó (60 km/h)

  • Személyzet: 570 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 Parsons I.R. gőzturbina - 72 000 LE

  • Hatótávolság: 13 500 km 15 csomós (28 km/h) sebesség mellett

  • Fegyverzet: 8 db 15,2 cm-es ágyú; 4 db 10,1 cm-es ágyú; 12 db 127 mm-es légvédelmi ágyú + egy Supermarine Walrus vagy Fairey Seafox hidroplán

  • Páncélzat: övpáncél 102 mm, lövegtornyok 25 mm, fedélzet 32-51 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább