A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A HMS Courageous elsüllyesztése

A német U-29 tengeralattjáró a barátságtalan Ír-tenger szürke vizét szelte, mikor kapitánya, Otto Schuhart tengerész-főhadnagy kézhez vette az üzenetet, amely tudatta, hogy Németország és Nagy-Britannia között beállt a hadi- állapot. A borítékba zárt parancs kibontása után az U-29 megfordította orrát: néhány nappal később már maga mögött hagyta Skócia északi partjait, és a hadműveleti parancsban kijelölt célterület, az Atlanti-óceán felé vette az irányt. Az U-29 hosszú napokon át portyázott a kijelölt térségben, eredménytelenül.
hms_courageous_285029

A hajó készletei lassan kimerültek, a legénység folyamatosan harci készültségben volt, a brit hajók azonban rendre elkerülték a tengeralattjáró útvonalát. Szeptember 16-án az U-29 hazafelé vette az irányt. A heteken át tartó csendet szeptember 17-én, este 19.30-kor törte meg az őrszem kiabálása: "Jobbra mögöttünk hajó!" Otto Schuhart felkapta kabátját, és a toronyba sietett. Kis keresgélés után rábukkant a jelzett egységre: hatalmas test, sehol egyetlen árboc, sík fedélzet, hatalmas torony - nem csoda, hogy az őrszem első pillantásra kéménynek nézte. Egy brit repülőgéphordozó közeledett feléjük: pazar célpont, amelyet semmiképpen nem szabad elszalasztani. A hajó még messze volt, a sötétség pedig egyre sűrűsödött, a búvárnaszád üzemanyagkészletei pedig ugyancsak szűkösek voltak. A kapitány döntéskényszerbe került: ha meg akarja semmisíteni a brit repülőgéphordozót, egyetlen másodpercet sem veszíthet. Schuhart nem sokat gondolkodott, azonnal kiadta a parancsot: merülés periszkópmélységre.

u29Az U-29 némán várakozott a felszín alatt, a személyzet feszült csendbe burkolózott. A kapitány a periszkóp segítségével, figyelemmel követte a hajó útját: a brit haditengerészet repülőgéphordozója nagy sebességgel haladt az U-29 felé. Pár perc elteltével Schuhart már a hajó oldalára festett feliratot is el tudta olvasni: Courageous. A kapitány ismerte a brit flotta egyik büszkeségét, és jól tudta, hogy a HMS Courageous elsüllyesztésével komoly haditettet hajthat végre - a sors pedig szinte tálcán kínálta fel neki a lehetőséget. A kapitány a célpont távolságát és sebességét figyelembe véve kiszámolta a lőelemeket, ellenőrizte az adatokat, majd továbbította a tüzértiszt felé. Az altiszt visszajelzett: egyes és kettes cső tüzelésre kész. A kapitány kiadta a tűzparancsot. Két torpedó indult el a HMS Courageous repülőgéphordozó felé, majd becsapódtak. A hajó oldalánál magas vízoszlop emelkedett a levegőbe, és hatalmas robbanás rázta meg a fedélzetet. Tűz ütött ki, a hajótestből ömlött a füst, és a 22.500 tonnás HMS Courageous az oldalára dőlt. A sík fedélzeten álló repülőgépek egymásra torlódtak, majd belecsúsztak a tengerbe. A hajó menthetetlenül süllyedt alá, a legénység a mentőcsónakok felé rohant.
hms_courageous

A HMS Courageous elsüllyesztése megrendítő csapás volt a brit Admiralitás számára: a haditengerészet elvesztett egy 22.500 tonnás repülőgéphordozót és a fedélzeten lévő teljes gépparkot. Az 1260 fős legénységből 514 fő eltűnt. A brit Admiralitást a HMS Courageous elvesztése könyörtelenül szembesítette azzal a ténnyel, hogy a repülőgéphordozók nem kifejezetten alkalmasak a modern tengeralattjárók elleni hadviselésre, így azonnal visszavonta a búvárnaszádok elleni vadászatra kiküldött repülőgéphordozókat. A Kriegsmarine ellenben hangosan ünnepelt. Szeptember 26-án az U-29 teljes legénysége megkapta a másodosztályú Vaskeresztet, Otto Schuhart kapitányt pedig első osztályú Vaskereszttel tüntették ki harctéri érdemeinek elismeréseképpen. 1939. szeptember 17-én a Courageous volt a brit hadiflotta első jelentős vesztesége a második világháborúban.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább