„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

York nehézcirkáló

A York brit nehézcirkáló-osztály névadó hajóját 1927-ben kezdték el építeni a Palmers hajógyárban. 1928-as vízrebocsátását követően 1930. május 1-én állították szolgálatba és a Földközi-tengerre vezényelték, ahol konvojkísérő hajóként működött. 1940. október 11-én és 12-én a HMS Ajax társaságában olasz egységekkel csapott össze Málta közelében. Az ütközet során az Ajax elsüllyesztette az Airone és az Ariel nevű Spica-osztályú torpedónaszádokat, valamint megrongálta az Artigliere rombolót, melyet később a York süllyesztett el. 1941. március 26-án Kréta közelében német repülőgépek súlyosan megrongálták. A szükséges javítások elvégzése után kifutott, május 22-én azonban újabb légitámadás érte, ezt kövezően olasz MAS hajók elsüllyesztették. Testvérhajója az Exeter.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1928.

  • Vízkiszorítás: 8400 t (üresen); 11 350 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 167,6 m - szélesség: 17,7 m - merülés: 5,2 m

  • Sebesség: 32,25 csomó

  • Személyzet: 800-950 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, Parsons gőzturbina - 80 000 LE

  • Hatótávolság: 8400 km

  • Fegyverzet: 6 × 203 mm-es (3×II-/50) ágyú; 4 × 102 mm-es (-AA) ágyú; 8 × 40 mm-es légvédelmi gépágyú - 6 × 533 mm-es (2×III) torpedó-vetőcső + 2 repülőgép

  • Páncélzat: övpáncél 76 mm, fedélzet 35 mm, tornyok 25-102 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább