„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Victorious repülőgép-hordozó

Az Illustrious osztályba tartozó HMS Victorious repülőgép-hordozó építését 1937-ben kezdték. 1941. május 15-én fejezték be, ezután kezdte meg aktív szolgálatát. Kilenc nappal később repülõgépei már a Bismarck német csatahajó ellen intéztek támadást. Ezt követően Máltára szállított repülőgépeket, kulcsszerepet játszott a Pedestal-hadműveletben, melynek során hadianyagot próbáltak Máltára juttatni. A következő időszakban konvojokat kísért az észak-atlanti vizeken, majd a déli Csendes-óceánra vezényelték. A Csendes-óceánon ebben az időszakban csak a Saratoga-t tudta a japánok ellen bevetni az amerikai flotta, így nagy szükség volt rá. (A küldetésben a Victorious átmenetileg USS Robin néven teljesített szolgálatot.) 1943 végén visszatért a Honi Flotta kötelékébe, repülőgépei többször intéztek támadást a Tirpitz csatahajó ellen. 1944-ben már az Indiai-óceánon vetették be. Repülőgépei japán olajfinomítókat támadtak Palembangnál és Sabangnál. 1945 januárjában nem egy ütközetben vett részt Okinawa partjainál. 1950 és 1957 között teljesen átépítették. 1967 novemberében tűz ütött ki rajta, miközben a portsmouthi kikötőben javították, és súlyosan megrongálódott. 1969-ben ezért úgy döntöttek, szétbontják. Testvérhajói: az Illustrious, a Formidable és az Indomitable.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1939.

  • Vízkiszorítás: 22.350 t (üresen); 28.140 t (max.)

  • Méretek: hossz: 230,9 m - szélesség: 29,3 m - merülés: 8,5 m

  • Sebesség: 31,5 csomó (58,34 km/h)

  • Személyzet: 1250 fő (a repülõszemélyzettel együtt)

  • Hajtómű: 6 db Parsons gőzturbina - 111 000 LE

  • Hatótávolság: 7200 km

  • Fegyverzet: 36-50 db repülőgép; 40 db 4 cm-es légvédelmi ágyú; 21 db 4 cm-es légvédelmi gépágyú; 38 db 20 mm-es légvédelmi gépágyú

  • Páncélzat: 101,6 mm - vízvonal, 76,2 mm - fedélzet

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább