„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Spartan légelhárító cirkáló

Az 5 egységből álló Bellona-osztály lényegében légelhárító cirkálóvá átalakított Dido-osztályú hajókból állt (a britek és az amerikaiak előre látták a veszélyt, amit az ellenséges légierő jelent majd hadihajóikra). A HMS Spartan-t a Vickers-Armstrong hajógyárban kezdték el építeni 1939-ben. 1942-es vizrabocsátását követően 1943. augusztus 10-én állt szolgáltba, de alig pár hónap múlva - 1944. január 29-én - Anzionál a német légierő gépei siklóbombával elsüllyesztették. Osztályának egyetlen hajója, amelyik elpusztult a háború folyamán.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1942.

  • Vízkiszorítás: 5950 t (üresen); 7200 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 156,1 m - szélesség: 15,3 m - merülés: 3,2 m

  • Sebesség: 32 csomó

  • Személyzet: 530 fő

  • Hajtómű: 4 Admiralty kazán, 4 Parsons gőzturbina - 62 000 LE

  • Hatótávolság: nincs adat

  • Fegyverzet: 8 × 133 mm-es (4×II-/50) ágyú; 12 × 40 mm-es (3×IV) légvédelmi ágyú; 12 × 20 mm-es (6×II) légvédelmi gépágyú - 6 × 533 mm-es torpedó-vetőcső

  • Páncélzat: övpáncél 76 mm, fedélzet 25 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább