„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Sheffield cirkáló

A HMS Sheffield-et, a brit Town/Southampton-hajóosztály egyik cirkálóját 1936-ban bocsátották vízre, és 1937-re szerelték fel teljesen. A világháború kitörésekor a Honi Flotta 2. cirkálórajával hajózott. 1940 áprilisában csapatszállítóként működött Norvégiába, majd augusztusban Gibraltárba küldték, és a H taktikai haderő részeként vett részt a földközi-tengeri hadmüveletekben. 1941 májusában a német Bismarck csatahajó elfogására küldött rajjal hajózott. Miután ismét a Honi Flotta kötelékébe helyezték, konvojokat kísért a sarkkörön túl Oroszországba. 1942 decemberében részt vett a brit győzelemmel záruló Barents-tengeri ütközetben, megrongálta az Admiral Hipper nehézcirkálót és elsüllyesztette a Friedrich Eckoldt rombolót. 1943 decemberében a Királyi Haditengerészet más cirkálóival együtt megtámadta a Scharnhorst német csatacirkálót az Északi-foknál, elindítva ezzel azon hadműveletek sorát, melyek végül a Scharnhorst pusztulásához vezettek. Később a Tirpitz ellen induló repülőgépeket szállító hordozókat kísért. 1944-ben a Keleti Flottához került az Indiai-óceánra ahol szumátrai, illetve más japán célpontokat támadó repülőgép-hordozókat kísért. A háború vége az Indiai-óceánon érte. Osztályának nyolc hajója közül három - a Southampton, a Manchester és a Gloucester - pusztult el a II. világháború tengeri összecsapásaiban.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1936. július

  • Vízkiszorítás: 9 100 t (üresen), 12 500 t (harckészen)

  • Méretek: hossz: 180,32 m - szélesség: 18,84 m - merülés: 5,19 m

  • Sebesség: 33 csomó

  • Személyzet: 791 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 Parsons gőz-turbina - 75.000 LE

  • Hatótávolság: 7650 km

  • Fegyverzet: 12 db 152 mm-es (4×III-/50), 8 db 102 mm-es (4×II-/45) löveg, 8 db 40 mm-es (2×IV) és 8 db 12.7 mm-es (2×IV) légvédelmi löveg + eredetileg 6 db 533 mm-es torpedó-vetőcső

  • Páncélzat: övpáncél 114 mm, lövegtornyok 25,4 mm, fedélzet 38 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább