„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Royal Sovereign/Arhangelsk csatahajó

A Royal Sovereign csatahajót 1915. április 29-én bocsátották vízre, de 1916-os hadrendbe állítása ellenére nem játszott jelentős szerepet az I. világháborúban. A két háború között kétszer alakították át. 1939-41 között a Honi Flotta részeként konvojkísérő feladatokat látott el az Atlanti-óceánon és a Földközi-tengeren. 1941-ben ismét átalakították, majd 1942-ben négy másik I. világháborús veterán hajóval együtt a Keleti Flottához került az Indiai-óceán térségébe. 1944. május 30-án kölcsönadták a Szovjetuniónak, ahol az Arhangelszk nevet kapta. A sarkvidék térségében Levcsenkó admirális zászlóshajójaként azt a nagyobb rajt vezette, melynek feladata a Kola-félsziget felé tartó kereskedelmi hajórajok kísérete volt. 1944. augusztus 23-án a JWS9 konvojt kísérte, amikor megtámadta az U-711-es német tengeralattjáró, melynek torpedói azonban korán robbantak, így nem okoztak kárt. 1944 szeptemberében két U-boot, az U-315-ös és az U-313-as próbált meg bejutni a Kolai-öbölbe, hogy ott megtámadja az Arhangelszket, de az öblöt védő hálórendszer ezt megakadályozta. 1945 januárjában egy Biber törpe-tengeralattjáró kísérlete is kudarcot vallott. Az Arhangelszk 1949 februárjában került vissza a Királyi Haditengerészethez, ahol még abban az évben lebontották. Testvérhajói: a Revenge, a Royal Oak, a Resolution és a Ramillies.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1915.

  • Vízkiszorítás: 28.448 t (üresen); 31.496 t (harckészen)

  • Sebesség: 21,5 csomó

  • Személyzet: 997 fő

  • Hajtómű: 4 Parsons gőzturbina - 40 000 ks

  • Hatótávolság: 3780 km

  • Méretek: - hossz: 191,19 m - szélesség: 31 m - merülés: 8,68 m

  • Fegyverzet: 8 db 38,1 cm-es ágyú; 12 db 15,2 cm-es ágyú; 8 db 10,2 cm-es légvédelmi ágyú; 16 db 4 cm-es légvédelmi gépágyú; 4 db 53,3 cm-es torpedóvetőcső; + 1 db repülőgép

  • Páncélzat: övpáncél és a tornyok 330 mm, fedélzet 50,8 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább