„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Royal Oak régi típusú csatahajó

Brit csatahajó. 1916-ban állt hadrendbe és május 31-én már részt is vett a skagerraki csatában. A két világháború között az Atlanti-óceánon, a Földközi-tengeren ill. a Home Fleet-ben szolgált. Kétszer is felújították, 1922-24 és 1934-35 között. Az atlanti-csata elején az U-47 német tengeralattjáró (parancsnoka G. Prien sorhajóhadnagy) 1939. október 14-én a Scapa Flow-ban horgonyzó hajóba két torpedót lőtt. A Royal Oak 13 perc alatt elsüllyedt, több mint 800 tengerész veszett oda. Testvérhajói a Revenge, a Royal Sovereign, a Resolution és a Ramillies.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1915

  • Vízkiszorítás: 28.448 t (üresen); 31.496 t (harckészen)

  • Méretek: hossz: 191,1 m - szélesség: 31 m - merülés: 8,7 m

  • Sebesség: 21,5 csomó

  • Személyzet: 997 fő

  • Hajtómű: Babcock és Yarrow kazánok; 4 db Parsons gőzturbina - 40 000 LE

  • Hatótávolság: nincs adat

  • Fegyverzet: 8 db 38,1 cm-es ágyú; 12 db 15,2 cm-es ágyú; 8 db 10,2 cm-es légvédelmi ágyú; 16 db 4 cm-es légvédelmi géppuska; 4 db 53,3 cm-es torpedóvető cső; + 1 db repülőgép

  • Páncélzat: övpáncél és a tornyok 330 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább