„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Rodney csatahajó

A Nelson-hajóosztályba tartozó HMS Rodney-t 1925. december 17-én bocsátották vízre, és 1927 augusztusára szerelték fel teljesen. A II. világháború kitörésekor a Honi Flottával hajózott, és részt vett Németország kereskedelmi biokádjában az északi vizeken. A német invázió idején ott volt Norvégia partjainál, és egy légitámadás során megsérült. Ezután javítás és átalakítás következett Bostonban. 1941-ben tért vissza a tengerre, ekkor részt vett a Bismarck üldözésében és megsemmisítésében. Később Gibraltárba helyezték át, a Málta felé tartó konvojoknak adott kíséretet. 1942 novemberében a szövetségesek észak-afrikai partraszállása során a tengeri támogató haderő része. A következő évben hasonló feladatot látott el a szicíliai és az észak-olaszországi invázió során is. A normandiai partraszállás idején, 1944 júniusában tartalékban maradt, hogy ha szükség van rá, bevethessék az Eastern Task Force mellett. A hadművelet során azonban olyan hatalmas volt a szövetséges túlerő, hogy erre nem került sor. Ezt követően ismét kísérőhajóként működött, ezúttal a sarkvidéken. 1948-ban bontották szét. Testvérhajója a HMS Nelson.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1925

  • Vízkiszorítás: 33.900 t (üresen); 38.000 tonna (harckészen)

  • Méretek: - hossz: 216,4 m - szélesség: 32,31 m - merülés: 12,18 m

  • Sebesség: 23 csomó (43,5 km/h)

  • Személyzet: 1640 fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, 2 turbina - 45 000 ks

  • Hatótávolság: 30 534 km

  • Fegyverzet: 9 db 40,6 cm-es ágyú; 12 db 15,2 cm-es ágyú; 6 db 12,0 cm-es légvédelmi ágyú; 24 db 4,0 cm-es légvédelmi gépágyú; 12 db 20 mm-es légvédelmi géppuska; 2 db 60,9 cm-es torpedóvető cső; 2 db repülőgép

  • Páncélzat: övpáncél 356 mm - 330 mm, barbetták 380 mm - 350 mm, lövegtornyok 406 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább