„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Resolution csatahajó

Az "R" osztályú brit csatahajók közül utolsó előttiként elkészült Resolution 1916 decemberében állt hadrendbe. Az első világháborúban csak kisebb szerepe volt. 1924-ben összeütközött az L24 jelű brit tengeralattjáróval, mely elsüllyedt. Az 1936-tól a Home Fleet kötelékébe tartozó hajó a második világháború elején Kanadába szállította a brit aranytartalékot, ahonnan csapatokkal a fedélzetén tért vissza. 1940 májusában a norvég vizeken eltalálta egy német bomba. Kijavítását követően a Földközi-tengerre vezényelték. Mers el Kebirnél részt vett a francia egységek elleni akcióban, ezt követően olasz célpontokat támadott. 1941-ben az Egyesült Államokban nagyjavításon esett át. 1942/43-ban az Indiai-óceánon szolgált. Utolsó jelentősebb bevetésére a normandiai partraszállást biztosító hadművelet keretében került sor. 1948-ban bontották le. Testvérhajói a Revenge, a Royal Sovereign, a Royal Oak és a Ramillies.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1916

  • Vízkiszorítás: 29.150 t (üresen); 33.500 t (harckészen)

  • Méretek: hossz: 190,3 m - szélesség: 31 m - merülés: 8,7 m

  • Sebesség: 21,5 csomó

  • Személyzet: 1146 fő

  • Hajtómű: Babcock és Yarrow kazánok; 4 db Parsons gőzturbina - 40 000 LE

  • Hatótávolság: nincs adat

  • Fegyverzet: 8 db 38,1 cm-es ágyú; 12 db 15,2 cm-es ágyú; 8 db 10,2 cm-es légvédelmi ágyú; 16 db 4 cm-es légvédelmi géppuska; 4 db 53,3 cm-es torpedóvető cső; + 1 db repülőgép

  • Páncélzat: övpáncél és a tornyok 330 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább