„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Renown csatacirkáló

A mindössze egy év alatt megépített Renown és testvérhajója, a Repulse voltak az utolsó brit csatacirkálók. Az erős fegyverzetű, de a nagy sebesség érdekében páncélvédettsége nagy részét feláldozó Renown egy hónappal az 1916 októberi vízre bocsátást követően már vissza is tért a dokkba, hogy további 500 tonna acéllemezt szereljenek fel rá. 1939-ben a Atlanti-óceánon részt vett a kereskedelmi portyázók elleni hadműveletekben, majd 1940 áprilisában Norvégia partjainál, a narviki partraszállás idején, harcba bocsátkozott a Gneissenau német cirkálóval, ahol megsérült. Ezt követően kivette részét a Bismarck üldözéséből, konvojokat kísért Máltára, az Atlanti-óceánon és az Északi-tengeren, majd a szövetségesek észak-afrikai partraszállása során a fedező-biztosító erő részét képezte. 1944-45-ben a Keleti Flotta kötelékében szolgált. 1948-ban bontották szét.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1916

  • Vízkiszorítás: 30 356 tonna

  • Méretek: hossz: 242,2 m - szélesség: 27,4 m - merülés: 7,8 m

  • Sebesség: 30 csomó (55,56 km/h)

  • Személyzet: 1200 fő

  • Hajtómű: 4 csavartengely, 4 redukciós turbina - 120 000 ks

  • Hatótávolság: 6570 km

  • Fegyverzet: 6 db 380 mm-es (15 h.), 17 db 102 mm-es (4 h.) löveg

  • Páncélzat: övpáncél 152 mm - 37,5 mm, barbetták 178 mm - 102 mm, lövegtornyok 279 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább