„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ramillies régi típusú csatahajó

Az elsõ világháborús veterán csatahajót 1913-ban kezdték építeni. Osztályából utolsóként 1917 szeptemberében fejezték be. A második világháború idején már igencsak elavultnak számított. Ennek ellenére több hadszintéren bevetették, 1940 augusztusában Bardia ágyúzásában vett részt a Földközi-tengeren, majd közreműködött a Teudada-foknál lefolyt ütközetben. 1942 májusában a madagaszkári Diego Suarez-t lőtte. Röviddel később egy japán torpedótól megsérült. Javítását követően partraszálló hadműveleteket támogatott Normandiában és Dél-Franciaországban. 1949-ben bontották le. Testvérhajói a Royal Sovereign, a Royal Oak, Resolution és a Revenge.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1916

  • Vízkiszorítás: 29.150 t (üresen); 33.500 t (harckészen)

  • Méretek: hossz: 190,3 m - szélesség: 31 m - merülés: 8,7 m

  • Sebesség: 21,5 csomó

  • Személyzet: 1146 fő

  • Hajtómű: Babcock és Yarrow kazánok; 4 db Parsons gőzturbina - 40 000 LE

  • Hatótávolság: nincs adat

  • Fegyverzet: 8 db 38,1 cm-es ágyú; 12 db 15,2 cm-es ágyú; 8 db 10,2 cm-es légvédelmi ágyú; 16 db 4 cm-es légvédelmi géppuska; 4 db 53,3 cm-es torpedóvető cső; + 1 db repülőgép

  • Páncélzat: övpáncél és a tornyok 330 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább