A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Prince of Wales csatahajó

A King George V. testvérhajóját, a Prince of Walest 1939-ben bocsátották vízre, és 1941-ben fejezték be. A 356 mm-es főtüzérségét elöl és hátul egy-egy négycsövű lövegtoronyban, valamint elöl, a négycsövü felett tüzelő kétcsövű toronyban helyezték el. 1941 májusában befejezetlen állapotban, munkásokkal a fedélzetén, részt vett a Bismarck üldözésében. A német hajókkal vívott ütközet során találatok érték a parancsnoki hídján és a vízvonala alatt, de ezeket túlélte. 1941 augusztusában Winston Churchillt vitte Új-Foundlandba a Franklin D. Roosevelt elnökkel való történelmi jelentőségű találkozójára. Később, 1941-ben a Malájföld japán inváziója elleni utolsó védelemként a Távol-Keletre küldték. December 9-én a Repulse csatacirkálóval és négy rombolóval bevetésre indult. Másnap a Prince of Walest és a Repulse-t japán repülőgépek támadták meg, és két órán belül mind a két hajót elsüllyesztették. A Prince of Wales mindössze hét hónapig állt szolgálatban. Testvérhajói: King George V., Duke of York (ex-Anson), Anson (ex-Jellicoe), Howe (ex-Beatty).

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1939

  • Vízkiszorítás: 38.600 t (üresen), 44 076 t (harckészen)

  • Méretek: hossz: 227,1 m - szélesség: 31,9 m - merülés: 10,3 m

  • Sebesség: 28 csomó (51,86 km/h)

  • Személyzet: 1422 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 redukciós turbina

  • Hatótávolság: 25 919 km

  • Fegyverzet: 10 db 356 mm-es (14 h.) L/45 és 16 db 133 mm-es (5,25 h.) L/50 löveg, 32 db 40 mm-es légvédelmi gépágyú - 4 db Walrus repülőgép

  • Páncélzat: övpáncél 112-308 mm, barbetták 279-330 mm, lövegtornyok 152-330 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább