„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Norfolk nehézcirkáló

A HMS Norfolk a brit Királyi Haditengerészet egyik Dorsetshire/County-osztályú nehézcirkálója. Építését 1927-ben kezdték el, vízrebocsátására 1928-ban, hadrendbe állítására pedig 1930. április 30-án került sor. A hajó a Honi Flottához került, majd 1937-ben áthelyezték az Indiai-óceánra. A világháború kitörésekor ismét a Honi Flottához rendelték és részt vett a német csatacirkálók, a Scharnhorst és a Gneisenau, valamint kísérőhajójuk, az Admiral Scheer üldözésében. 1940. március 16-án újabb sérülések érték, egy német légitámadásban során Scapa Flow-ban megrongálódott, csak júniusra tudták újból működőképessé tenni. 1941-ben részt vett a Biscmarck csatahajó üldözésében és elsüllyesztésében. Szeptembertől a Norfolk a sarkvidéki konvojok kíséretében vett részt, 1943. december 26-án egyike volt a JW55B konvojt kísérő cirkálóknak mikor a Scharnhorst rájuk támadt. A távolfedezetként beérkező Duke of York csatahajó elsüllyesztette a német hajót. Mikor a háború a végéhez közeledett, Máltára hajózott, ahol a nehézcirkálót felújították. 1949-ben tartalékállományba került, majd 1950-ben szétbontották. Testvérhajója a Dorsetshire.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1929

  • Vízkiszorítás: 10 035 t (üresen); 13 420 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 192,9 m - szélesség: 20,1 m - merülés: 5,2 m

  • Sebesség: 31,5 csomó (58 km/h)

  • Személyzet: 653-955 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, Parsons és Brown Curtis gőzturbinák - 80 000 LE

  • Hatótávolság: 22 000 km, 12 csomó (22 km/h) sebességgel

  • Fegyverzet: 8 db 203 mm-es (4 x 2) ágyú, 8 db többcélú 102 mm-es (4 x 2) ágyú, 24 db 37 mm-es légvédelmi gépágyú + 8 db 610 mm-es torpedó-vetőcső és 2 db Supermarine Walrus hidroplán

  • Páncélzat: övpánél: 111 mm, fedélzet: 35-76 mm, ágyútornyok: 25-102 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább