„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Newcastle cirkáló

A HMS Newcastle egy olyan nyolc cirkálóból álló brit hajóosztálynak volt tagja, melyek mindegyikét 1936/37-ben bocsátották vízre. A Town-osztályba tartozó többi hajó: Southampton, Glasgow, Birmingham, Sheffield, Liverpool, Manchester és Gloucester. Az eredetileg Minotaur névre keresztelt HMS Newcastle-t e hajók közül elsőként, 1936. január 23-án bocsátották vízre. 1939/40-ben a 18. cirkálórajjal hajózott, elsősorban a Tyne folyón, hazai kikötője körzetében. 1940 második felében a Földközi-tenger térségébe került, ahol novemberben megütközött az olaszokkal a szardíniai Teulada-foknál. 1941-ben kereskedelmi hajókat támadott az Atlanti-óceán déli térségében, majd 1942-ben elsősorban konvoj-kísérő hajóként működött a Földközi-tengeren, védelmet nyújtva mind az ellenséges hajók, mind a szárazföldi támaszpontról induló repülőgépek ellen. Ez igen veszélyes feladat volt, különösen Málta környékén. 1944-ben a Keleti Flottához került az Indiai-óceánra ahol szumátrai, illetve más japán célpontokat támadó repülőgép-hordozókat kísért. A háború vége az Indiai-óceánon érte. Osztályának nyolc hajója közül három - a Southampton, a Manchester és a Gloucester - pusztult el a II. világháború tengeri összecsapásaiban.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1936. január 23.

  • Vízkiszorítás: 9 100 t (üresen), 12 500 t (harckészen)

  • Méretek: hossz: 180,33 m - szélesség: 18,84 m - merülés: 5,89 m

  • Sebesség: 33 csomó

  • Személyzet: 800 - 1100 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 Parsons gőz-turbina - 75 000 LE

  • Hatótávolság: - nincs adat -

  • Fegyverzet: 12 db 152 mm-es (4×III-/50) és 8 db 102 mm-es löveg (4×II-/45), 8 db 40 mm-es és 8 db 12,7 mm-es légvédelmi gépágyú + 6 db 533 mm-es (2×III) torpedóvetőcső

  • Páncélzat: övpáncél 114 mm, tornyok 25-114 mm, fedélzet 38 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább