„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Neptune könnyűcirkáló

A HMS Neptune a Leander-osztály egyik könnyűcirkálója. Építését 1931-ben kezdték el Portsmouth-ban. Vízrebocsátására 1933. január 31-én, hadrendbe állítására pedig 1934. február 12-én került sor. Néhány hónappal a világháború kitörését követően, 1939 decemberében a Neptune az Atlanti-óceán déli részén járőrözött, a német Admiral Graf Spee zsebcsatahajó után kutatva. 1940. július 9-én részt vett a Calabria-i csatában, amely során az olasz Giuseppe Garibaldi könnyűcirkáló eltalálta a brit cirkálót. A háború későbbi szakaszában a Neptune vezette a Force K-t, melynek feladata a Líbiába tartó német és olasz konvojok észlelése és megsemmisítése volt. December 18-án a Force K-t egy Tripoliba tartó konvoj elfogására küldék. A hajóoszlopot most is a Neptune vezette. Ekkor a könnyűcirkáló több más hajóval együtt ráfutott az olaszok által frissen telepített aknamezőre. Ezt követően felborult és elsüllyedt. Legénységéből alig harmincan tudtak mentőcsónakba szállni, de közülük mindössze egyetlen túlélőt talált öt nappal később egy olasz torpedónaszád. Testvérhajói: Leander, Achilles, Ajax és az Orion.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1932.

  • Vízkiszorítás: 7270 t (üresen); 9740 tonna harckészen

  • Méretek: hossz: 169,1 m - szélesség: 16,9 m - merülés: 5,8 m

  • Sebesség: 32,5 csomó (60 km/h)

  • Személyzet: 550-680 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 Parsons I.R. gőzturbina - 72 000 LE

  • Hatótávolság: 10 600 km

  • Fegyverzet: 8 db 15,2 cm-es ágyú; 8 db 10,2 cm-es ágyú; 16 db 40 mm-es légvédelmi gépágyú + 8 db 533 mm-es torpedővető cső (2 x 4) és 1 db Supermarine Walrus hidroplán

  • Páncélzat: övpáncél 102 mm, lövegtornyok 25 mm, fedélzet 32-51 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább