„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Leander könnyűcirkáló

A Leander könnyűcirkáló-osztály névadó hajóját 1931-ben bocsátották vízre és 1933-ban állt hadrendbe a Brit Királyi Haditengerészetnél. 1937-ben átadták az Új-zélandi Királyi Haditengerészetnek - a HMS Achilleshez hasonlóan - neve ekkor változott HMNZS Leander-re. A hajó a II. világháború elején a Csendes- és Indiai-óceánon teljesített szolgálatot, 1941. február 27-én elsüllyesztette a Ramb I olasz segédcirkálót a Maldív-szigeteknél. Ezt követően a Földközi-tengeren szolgált, majd 1943-ban visszatért a Csendes-óceánra. 1943. július 13-án tagja annak a Walden Lee Ainsworth ellentengernagy vezette hajórajnak, mely a Salamon-szigetek környékén vívott kolombangara-i csatában elsüllyesztette a Jintsu japán könnyűcirkálót és kíséretét. A csatában a Leander olyan súlyos sérülések szenvedett, hogy ezt követően már nem vehetett részt a harcokban. Csak 1945-re állt újra szolgálatra készen, ekkor visszakerült a Brit Királyi Haditengerészethez. 1950-ben bontották szét.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1931. szeptember 24.

  • Vízkiszorítás: 7270 t (üresen); 9740 tonna harckészen

  • Méretek: hossz: 168,85 m - szélesség: 16,94 m - merülés: 5,91 m

  • Sebesség: 32,5 csomó (60 km/h)

  • Személyzet: 550-680 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 Parsons I.R. gőzturbina - 72 000 LE

  • Hatótávolság: 10 600 km 

  • Fegyverzet: 8 db 15,2 cm-es ágyú; 4 db 10,1 cm-es ágyú; 12 db 127 mm-es légvédelmi ágyú + és Supermarine Walrus hidroplán 

  • Páncélzat: övpáncél 88,9 mm, lövegtornyok 25,4 mm, fedélzet 50,8 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább