„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kelly romboló

A Hawthorn Leslie-hajógyárból került ki 1938. október 25-én a K-osztályú romboló, a HMS Keily, mely később kapitányával — Lord Louis Mountbatten — együtt igen híressé vált (tetteit az In Which We Serve című film örökítette meg). A Norvégia elleni német támadás során szövetséges csapatokat evakuált Namsosból és máshonnan. 1940. május 10-én, miközben hat másik rombolóval és a Birmingham cirkálóval a Skaggerakon hajtott végre harci feladatot, olyan súlyosan megrongálta egy német torpedónaszád, hogy a Bulldog rombolónak kellett bevontatnia Newcastle-upon-Tyne-ba. A javítások elvégzése után a Földközi-tenger térségébe vezényelték, ahol az összes K és J-osztályú romboló tevékenykedett. 1941-ben előbb Málta körzetében került bevetésre, majd május végén a hajóraj Kréta szigetének védelmében vett részt. Itt 1941. május 23-án - a sziget partjainak közelében - Stuka zuhanóbombázók csaptak le a Kellyre és testvérhajójára, a Kashmirra. Rövid időn belül mindkettőt elsüllyesztették. A Kelly legénységéből 128 fő veszett oda, a túlélőket (köztük Mountbattent) a Kipling mentette ki. A K és J-osztály Földközi-tenger térségében szolgáló 17 hajója közül 12 esett áldozatul a világháború ideje alatt az ellenségnek.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1938. október

  • Vízkiszorítás: 1730 t (üresen); 2367 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 108,66 m - szélesség: 10,87 m - merülés: 2,74 m

  • Sebesség: 36,5 csomó

  • Személyzet: 218 fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, 2 gőzturbina - 40 000 LE 

  • Hatótávolság: 8500 km 

  • Fegyverzet: 6 db 120 mm-es ágyú; 4 db 40 mm-es légvédelmi gépágyú; 8 db 12,7 mm-es légvédelmi géppuska; 10 db 53,3 cm-es torpedó

  • Páncélzat: vízvonalnál 19 mm, fedélzet és tornyok 12,7 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább