„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Indomitable repülőgép-hordozó

Az Illustrious-osztályú HMS Indomiíable-t 1940. március 26-án bocsátották vízre, és 1941 októberére állt harcra készen. Novemberben Jamaica partjainál zátonyra futott, ezért csak később kerülhetett kijelölt hadműveleti körzetébe, az Indiai-óceán térségébe, ahol a Keleti Flotta légierejét biztosította. 1942 májusában testvérhajójával, az Illustrioussal támadást indított a vichy-francia madagaszkári helyőrség ellen, majd 1943 júliusában a Szicíliát megszálló szövetséges haderő légi fedezetét biztosította. Ez utóbbi hadmüvelet során megrongálta egy olasz torpedó. 1944 júliusában visszakerült a Keleti Flotta kötelékébe, és az Illustrioussal több támadást vezetett az ellenség szumátrai kommunikációs vonalai ellen. 1945 januárjában Trincomaleeből Sydneybe hajózott, ahol a brit Csendes-óceáni Flotta élén Okinawa ellen intézett támadásokat, mely során kamikaze repülőgépek megrongálták. Májusban a Sakishima-Gunto szigetcsoport ellen vezetett offenzíva során újabb sérüléseket szerzett. Legutolsó háborús bevetésén a Hongkongot visszafoglaló taktikai haderőt vezette. A háború után generáljavításnak vetették alá. 1953-ban tartalékállományba helyezték, és 1955-ben szétbontották.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1940

  • Vízkiszorítás: 22.710 t (üresen); 28.593 tonna (harcrakészen)

  • Méretek: hossz: 230,83 m - szélesség: 29,27 m - merülés: 8,46 m

  • Sebesség: 31,5 csomó (58,34 km/h)

  • Személyzet: 1600 fő (repülõszemélyzettel)

  • Hajtómű: 6 db Parsons gőzturbina - 102.000 shp

  • Hatótávolság: 7200 km 

  • Fegyverzet: 55 db repülőgép; 16 db 11,4 cm-es légvédelmi ikerágyú; 16 db 2 fontos és 10 db 20 mm-es légvédelmi gépágyú

  • Páncélzat: 101,6 mm - vízvonal, 76,2 mm - fedélzet

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább