„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Indefatigable repülőgép-hordozó

Az Implacable-osztály két hajójának építését (HMS Implacable, HMS Indefatigable) néven 1938-ban rendelték meg, már a háborús készülődés jegyében. Az első hajó építését 1939 kora tavaszán, a másodikét a második világháború kitörése után, 1939 novemberében kezdték csak meg. Az Illustrious-osztály építése közben szerzett tapasztalatokat messzemenően felhasználták. Megváltoztatták (növelték) a repülőhangár nagyságát, hogy több repülőgép hordozására legyen alkalmas, ahol lehetett csökkentették a páncélzat vastagságát és megváltoztatták a repülőliftek helyét, működését is. Mindezen változtatásokkal elérték, hogy a majdnem 24 000 tonna standard vízkiszorítású hajó kétszer akkora mennyiségű (50-80 darab) repülőgép üzemeltetésére vált alkalmassá. Mindkét hajó csak 1944-ben állt szolgálatba. A csendes-óceáni - elsősorban az Okinawa környéki - hadműveletekben történt bevetésük során bizonyították, hogy páncélvédettségük csökkentése ellenére a kamikaze támadásokat jobban elviselték, mint amerikai társaik. Egyedüli hátrányuk a viszonylag kis hatótávolság volt. Az 1950-es évek közepén mindkét hajót kivonták a szolgálatból és lebontották.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1942.

  • Vízkiszorítás: 23.760 t (üresen), 32.625 tonna harckészen

  • Méretek: hossz: 233,6 m - szélesség: 29,1 m - merülés: 8,9 m

  • Sebesség: 32 csomó (59 km/h)

  • Személyzet: 1550 + 700 fő RAF repülõszemélyzet

  • Hajtómű: 6 Parsons gőzturbina - 148 000 LE

  • Hatótávolság: 20,000 km 14 csomó (26 km/h) sebességgel

  • Fegyverzet: 16 db 114-mm-es löveg, 48 db 40 mm-es légvédelmi ágyú és 15 db 20 mm-es légvédelmi gépágyú - 50-80 repülőgép

  • Páncélzat: 100 mm - vízvonal, 70 mm - fedélzet

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább