„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hunter romboló

Az 1935-ben vízre bocsátott HMS Hunter a kilenc egységből álló H-osztályba tartozott. A majdnem 100 méter hosszúságú, 1880 tonnás romboló már harcolt a spanyol polgárháború idején is, majd rövid pályafutása az első narviki csatában ért véget. A négy darab 120 mm-es ágyúval és torpedóvetőkkel, illetve géppuskákkal felszerelt hadihajó eredményesen támadta a német flottaegységeket Narvik kikötőjében. A fjordból való visszavonulás közben több találatot is kapott, és összeütközött egy másik brit rombolóval, minek következtében elsüllyedt. Ez a hajó volt a narviki csata során a brit admiralitás egyik fájó vesztesége. Ráadásul nemcsak a HMS Hunter, hanem a HMS Hardy is a fjord vizében végezte, számos tengerésszel a fedélzetén. Némi vigaszt csak az jelentett, hogy a németek jóval komolyabb veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni. A HMS Hunter fedélzetén egyébként 145 tengerész szolgált, közülük 110-en a hadihajóval együtt végleg odavesztek.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1935.

  • Vízkiszorítás: 1340 t (üresen); 1880 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 98,43 m - szélesség: 9,82 m - merülés: 2,7 m

  • Sebesség: 35,5 csomó

  • Személyzet: 145 fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, 2 gőzturbina - 34 000 LE

  • Hatótávolság: 8950 km

  • Fegyverzet: 4 db 120 mm-es (4×I-/45-DP) ágyú, 8 db 12,7 mm-es (2×IV-AA) légvédelmi gépágyú, 4-8 db 533 mm-es torpedó-vetőcső

  • Páncélzat: nincs adat

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább