A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Howe csatahajó

A II. világháború legkorszerűbb brit csatahajóosztályának ötödik, egyben utolsó tagját Beatty néven 1937-ben kezdték építeni. 1940 februárjában kapta a Howe nevet, áprilisban pedig vízre is bocsátották. 1942 augusztusára készült el, testvérhajóihoz képest jócskán megerősített légvédelemi fegyverzettel. A kor legmodernebb radarberendezéseivel is ellátták. Első bevetésére az Északi-tengeren került sor, ahol a Szovjetunióba tartó konvojokat kísérte. 1943-ban részt vett a szicíliai partraszállásban, majd esedékes nagyjavítása után 1944 nyarán a Távol-Keletre hajózott. Utolsó jelentősebb akciójára az Okinawa elleni támadáskor került sor. A háború után kiképzőhajóként használták. 1958-ban bontották szét. Testvérhajói: King George V., Prince of Wales, Duke of York (ex-Anson), Anson.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1940

  • Vízkiszorítás: 35.600 t (üresen), 44.460 t (harckészen)

  • Méretek: hossz: 227,1 m - szélesség: 31,9 m - merülés: 10,3 m

  • Sebesség: 28,5 csomó (51,86 km/h)

  • Személyzet: 2000 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 redukciós turbina

  • Hatótávolság: 25 942 km

  • Fegyverzet: 10 db 35,6 cm-es L/45 ágyú; 16 db 13,3 cm-es L/50 ágyú; 88 db 40 mm-es légvédelmi gépágyú; 38 db 20 mm-es légvédelmi gépágyú; 4 db Walrus repülőgép

  • Páncélzat: övpáncél 308 mm - 112 mm, barbetták 330 mm - 279 mm, lövegtornyok 330 mm - 152 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább