„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hermione légvédelmi cirkáló

Sajátos hajótípust jelentettek (amely az USN-en kívül csak a brit haditengerészetben létezett) az ún. légvédelmi cirkálók. Az átlagos könnyűcirkálóktól a légvédelmi feladatokra orientált fegyverzete (6x2 db 127 mm-es ágyú, 24 db 40 mm-es gépágyú) különböztette meg. A 9 egységből álló angol légvédelmi cirkáló-osztály hajóját 1937-ben kezdték el építeni a Glasgow-ban. 1939 májusi vízrebocsátását követően 1941. március 25-én állt szolgálatba. Előbb a HMS Ark Royal és a Furious kíséretéhez tartozott, miközben a hordozók repülőgépeket szállítottak Gibraltárból az ostromlott Máltára, majd 1941. augusztus 2-án Tunis közelében elsüllyesztette az olasz Tembien tengeralattjárót, mely megtámadta a konvojt. Ezt követő időszakban Madagaszkár környékén állomásozott, majd visszahelyezték a Földközi-tengerre, ahol újra konvojkísérő feladatot kapott. Testvérhajóival együtt (HMS Argonaut, HMS Euryalus, HMS Cleopatra és a HMS Dido) kísért konvojokat Alexandriából Máltába. 1942. június 16-án Alexandriába való visszatértekor, Sollum közelében (33°15'N,026°15'E) süllyesztette el a német U-205 tengeralattjáró.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1939.

  • Vízkiszorítás: 5933 t (üresen); 7193 tonna harckészen

  • Méretek: hossz: 155,1 m - szélesség: 15,4 m - merülés: 5,2 m

  • Sebesség: 31,75 csomó

  • Személyzet: 487 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 Parsons gőzturbina - 62 000 LE

  • Hatótávolság: nincs adat

  • Fegyverzet: 10 db 13,3 cm-es ágyú; 8 db 2 fontos és 8 db 127 mm-es légvédelmi ágyú

  • Páncélzat: övpáncél 38,2 mm, lövegtornyok 38,1 mm, fedélzet 50,8 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább