„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hermes repülőgép-hordozó

A Hermes volt az első igazából repülőgép-hordozónak tervezett és megrendelt hajó a világon. Építését 1917-ben kezdték meg, de csak 1924-ben készült el, így a szolgálatba lépés szempontjából a japán Hosho repülőgép-hordozó megelőzte. Cirkáló típusú hajótestének a főfedélzet adta meg a szerkezeti erősségét. Fölötte helyezkedett el a 122 méter hosszú hangárfedélzet, majd a repülőfedélzet. A parancsnoki hídját, kéményét, vezetési központját és az árbocait mind a repülőfedélzet jobb oldalán elhelyezett nagy sziget-felépítményben csoportosították. A 150 mm-es lövegeit a hajótestben helyezték el, míg a kisebb kaliberű fegyverzetet a repülőfedélzet jobb oldalán szerelték fel. Nem tudott sok repülőgépet magával vinni, 1940-ben a repülőezrede csupán 12 vadászgépből állt. 1942. április 9-én Ceylon előtt a Shokaku japán hordozóról felszállt repülőgépek, az ausztrál Vampire rombolóval és a Hollyhock korvettel, valamint két tankhajóval együtt elsüllyesztették.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1919

  • Vízkiszorítás: 11.024 t (üresen), 13.208 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 182,82 m - szélesség: 21,70 m - merülés: 6,51 m

  • Sebesség: 25 csomó (46,26 km/h)

  • Személyzet: 664 fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar és két Parsons gőzturbina - 40.000 shp

  • Hatótávolság: 7400 km

  • Fegyverzet: 6 db 13,9 cm-es ágyú; 3 db 101 mm-es, 6 db 20 mm-es és 8 db 127mm-es légvédelmi ágyú és 20 repülőgép

  • Páncélzat: 25,5 - 76,2 mm (fedélzet és övpáncél

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább