„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Glorious repülőgép-hordozó

A Courageous-osztályú cirkálók egyike, a HMS Glorious, testvérhajója, a HMS Courageous és a majdnem testvérhajója, a Furious tervezésénél a maximális tüzerőt a maximális sebességgel kombinálták. Az 1917-ben elkezdett Glorious 1919-ben elkészült, de az 1920-as évek folyamán a testvérhajóival együtt repülőgép-hordozóvá alakították át. A Glorioust és kíséretét 1940. június 8-án a norvégiai Harstadtól nyugatra meglepte a szövetséges konvojok elleni bevetésen járőröző Scharnhorst és Gneisenau. A támadás teljesen felkészületlenül érte a repülőgép-hordozót, soha ki nem derített okokból egyetlen felderítő Swordfish repülőgépe sem volt a levegőben. Amikor az ellenséges csatacirkálók felbukkantak, a hordozó fedélzetén kétségbeesetten próbálkoztak a Fulmar gépekből álló kötelék indításával, de a hajót lerohanták és elsüllyesztették, mielőtt ez sikerülhetett volna. Az Ardent és Acosta kísérő- rombolók szintén elsüllyedtek. A mindössze 70 perc alatt lezajlott ütközetben 1519 ember vesztette életét, és csupán 45 túlélő maradt.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1917 (1928)

  • Vízkiszorítás: 18.600 t (üresen); 26.517 tonna (max.)

  • Méretek: hossz: 239,53 m - szélesség: 24,70 m - merülés: 7,19 m

  • Sebesség: 31,5 csomó (58,34 km/h)

  • Személyzet: 842 fő (1100 fő repülőszemélyzettel)

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 db Parsons gőzturbina - 90.000 hp

  • Hatótávolság: 5929 km 19 csomó (35,18 km/h) sebességgel

  • Fegyverzet: 12 db 10,2 cm-es légvédelmi ágyú; 4 db 4,7 cm-es légvédelmi gépágyú; 18 db 40 mm-es légvédelmi gépágyú; 48 repülőgép

  • Páncélzat: övpáncél 76 mm — 51 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább