„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Gambia könnyűcirkáló

A HMS Gambia a brit Királyi Haditengerészet egyik Fiji-osztályú könnyűcirkálója volt. A hajó 1943-től 1946-ig a Új-zélandi Királyi Haditengerészet szolgálatában állt, HMNZS Gambia néven. Építését 1939- ben kezdték el, 1940-es vízrebocsátását követően 1942 februárjában szolgálatba állították a brit Keleti Flottánál, ahol részt vett többek közt a Madagaszkár elleni támadásban. Mivel az Új-zélandi Királyi Haditengerészet két cirkálója, a HMNZS Leander és a HMNZS Achilles sérült volt, 1943-ban ezek pótlására átadták az Új-zélandi Királyi Haditengerészetnek. A Gambia ezt követően a brit Csendes-óceáni Flotta tagjaként részt vett a Csendes-óceáni japán célpontok elleni támadásokban. Mikor bejelentették a tűzszünetet, a Gambiát éppen japán repülőgépek támadták, így ez a hajó az egyike azoknak az egységeknek melyek a második világháború utolsó lövéseit leadták. 1945. szeptember 2-án ez a cirkáló is jelen volt a Tokiói-öbölben, a Japán fegyverletétel aláírásánál. 1946-ban a visszakerült a brit Királyi Haditengerészethez. Pályafutásának hátralévő részét itt töltötte, 1968-as szétbontásáig. Osztályának 12 hajója közül kettő - a Fiji és a Trinidad - pusztult el a II. világháború folyamán.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1940. november 30.

  • Vízkiszorítás: 8530 t (üresen); 10 450 tonna harckészen

  • Méretek: hossz: 169,2 m - szélesség: 18,9 m - merülés: 5,1 m

  • Sebesség: 32 csomó (59 km/h)

  • Személyzet: 730 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 Parsons gőzturbina - 72 500 LE

  • Hatótávolság: 18 700 km 12 csomós (22 km/h) sebesség mellett

  • Fegyverzet: 12 db 152 mm-es (4×3) és 8 db 102 mm-es ágyú (4×2), 8 db 40 mm-es Bofors légvédelmi ágyú (4×2), 12 db 40 mm-es légvédelmi ágyú (3×4) és 12 db 20 mm-es légvédelmi gépágyú (6×2) + 6 db 533 mm-es torpedóvetőcső és 2 db Supermarine Walrus hidroplán

  • Páncélzat: övpáncél 83 mm, lövegtornyok 51 mm, parancsnoki torony: 102 mm, fedélzet 51 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább