„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Formidable repülőgép-hordozó

A brit Királyi Haditengerészet 1936-os programja két 23 368 tonnás repülőgép-hordozó építését írta elő. Az első terveket az Ark Royal terveire alapozták. Belátva azt, hogy az ilyen repülőgép-hordozók az elkövetkező háborúban állandó légitámadások célpontjává válnak, fontosnak tekintették a páncélvédettséget és az önvédelmi fegyverzetet. A repülőgéphangárt egy páncélozott "ládában" helyezték el, melynek a tervek szerint 227 kg-os repülőbombáknak és 152 mm-es ágyúlövedékeknek kellett ellenállnia. Az Illustrious-osztályba tartozó Formidable 1940. november 24-én készült el. Rövid dél-atlanti szolgálat után 1941 tavaszán a Földközi-tengerre vezényelték, ahol szinte azonnal bevetették repülőgépeit, melyek sikeresen támadták az olasz hajókat a matapani csatában. Május végén egy német bomba eltalálta, kijavítását követően ismét a Földközi-tengerre irányították, 1944-től pedig a Honi Flotta kötelékébe került. Repülőgépei többször támadták a Tirpitz csatahajót. A háború végén a Csendes-óceánon szolgált, Okinawánál két japán kamikaze is eltalálta, de csak kisebb károkat szenvedett. Az aktív szolgálatból 1948-ban kivonták és 1953-ban szétbontották. Testvérhajói Illustrious, Victorious, Indomitable.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1939

  • Vízkiszorítás: 23.000 t (üresen); 29.078 tonna (max.)

  • Méretek: hossz: 230.89 m - szélesség: 29,23 m - merülés: 8,42 m

  • Sebesség: 30,5 csomó (56,48 km/h)

  • Személyzet: 1250 fő (a repülõszemélyzettel együtt)

  • Hajtómű: 3 hajócsavar, 6 Parsons fogaskerék-turbinával - 111.000 shp Hatótávolság: 7200 km

  • Fegyverzet: 36-54 db repülőgép; 16 db 11,4 cm-es légvédelmi ikerágyú; 42 db 4 cm-es légvédelmi gépágyú

  • Páncélzat: övpáncél, a hangárok és a válaszfalak: 112 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább