„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Exeter nehézcirkáló

A York-osztályú HMS Exeter nehézcirkálót 1928-ban kezdték el építeni az angliai devonport-i hajógyárban, 1929-es vízrebocsátását követően 1931. június 23-án állt szolgálatba. A második világháború kitörésekor Dél-Amerika partjainál állomásozott és 1939 decemberében az Ajax és az Achilles cirkálók társaságában részt vett a német zsebcsatahajó, az Admiral Graf Spee üldözésében és a River Plate-i csatában. A javítások elvégzése után a HMS Exeter újra szolgálatba állt és átvezényelték a Távol-Keletre. A Jáva-tengeri csatában japán cirkálók és rombolók ágyútűzzel súlyosan megrongálták, az Exeter két romboló kíséretében nyugat felé próbált visszavonulni. 1942. március 1-én azonban elsüllyesztették a Ryujo hordozóról felszálló repülőgépek és 4 japán cirkáló.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1929

  • Vízkiszorítás: 8400 t (üresen); 11 350 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 167,6 m - szélesség: 17,7 m - merülés: 5,2 m

  • Sebesség: 32,25 csomó

  • Személyzet: 800-950 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, Parsons gőzturbina - 80 000 HP

  • Hatótávolság: 8400 km

  • Fegyverzet: 6 × 203 mm-es (3×II-/50) ágyú; 4 × 102 mm-es (-AA) ágyú; 8 × 40 mm-es légvédelmi gépágyú - 6 × TT 533 mm-es (2×III) torpedó-vetőcső + 2 repülőgép

  • Páncélzat: övpáncél 76 mm, fedélzet 35 mm, tornyok 25-102 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább