„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Edinburgh cirkáló

A HMS Edinburgh cirkálót 1936 decemberében kezdték el építeni és alig másfél év múlva, 1938. március 31-én bocsátották vízre, két héttel testvérhajója, a HMS Belfast után. 1939. július 6-án állították szolgálatba. Ezt követően a második világháború első heteit mindkét hajó a Norvég-tengeren hazafelé tartó német blokádtörő hajók elfogásával töltötte. Az Edinburgh 1940-ben elsősorban konvojkísérő hajóként működött, de 1941-ben német meteorológiai hajókat keresve behatolt a sarkvidékre is. 1941 májusában részt vett a Bismarck üldözésében, majd júliusban a Földközi-tenger térségében látott el konvojkísérő feladatokat, és hónapokig hajózott a gibraltári 18. cirkálórajjal. 1942 első heteiben újra az Oroszország felé tartó konvojokat kísérte északon, a sarkkörön túl. Ez nem volt veszélytelem feladat, eközben találta el és rongálta meg súlyosan az U-456-os tengeralattjáró (parancsnoka Teichert korvettkapitány) két torpedója április 30- án a Barents-tengeren, Norvégia északi partvidékétől nem messze. Ennek ellenére komoly károkat okozott a Hermann Schoemann német rombolóban, az elfogására indított ellenséges hajók egyikében. E raj másik hajója azonban eltalálta a Edinburghot, melyet ezek után el kellett hagyni. 1942. május 2-án süllyesztette el végül a Foresight brit romboló egyik torpedója az Északi-fok közelében (72° 00'N,035°00'E).

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1938

  • Vízkiszorítás: 10.255 t (üresen); 12.675 t (harckészen)

  • Méretek: hossz: 187,01 m - szélesség: 19,28 m - merülés: 5,79 m

  • Sebesség: 32 csomó (58 km/h)

  • Személyzet: 781 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 Parsons gőz-turbina - 85.000 Le

  • Hatótávolság: 14 000 km 

  • Fegyverzet: 12 db 15,2 cm-es ágyú; 12 db 10,2 cm-es légvédelmi ágyú; 16 db 40 mm-es Bofors légvédelmi gyorstüzelő ágyú; 8 db légvédelmi géppuska, 2x3 db 53,3 cm torpedóvető, 4 db Vickers felderítő-hidroplán

  • Páncélzat: tornyok: 101,6 mm, fedélzet: 76,2 mm, vízvonal: 124 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább