„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Dorsetshire nehézcirkáló

A HMS Dorsetshire a brit Királyi Haditengerészet két egységből álló Dorsetshire/County-osztályának névadó hajója. A Portsmouthban épült hajó vízrebocsátására 1929-ben került sor, 1930-ban már szolgálatba is állították. 1939 decemberében a Dorsetshire-t Uruguay partjaihoz vezényelték a német Admiral Graf Spee zsebcsatahajó üldözésére. 1941 májusának végén pedig egyike volt azoknak a hajóknak, melyek az Atlanti-óceánon megütköztek a német Bismarck csatahajóval. 1941. november 29-én részt vett a szövetségesek kereskedelmi hajóit sorra elsüllyesztő Atlantis segédcirkáló elsüllyesztésében. 1942 elején a hajót átvezényelték az Indiai-óceánra. Itt 1942. április 5-én a Dorsetshire-t és a Kent-osztályú Cornwall-t - többek közt a Shokaku japán hordozóról felszálló - zuhanóbombázók támadták meg 320 kilométerre Ceylon partjai- tól. A Dorsetshire több bombatalálat után gyorsan elsüllyedt, a Cornwall-t nyolc bomba találta el és alig tíz perccel később szintén elsüllyedt. A Dorsetshire legénységéből 234 fő meghalt a támadásban, de több mint 500-an a vízben vagy a mentőcsónakokban megmenekült. Másnap az Enterprise cirkáló valamint a Paladin és Panther rombolók felvették a hánykolódó túlélőket. Testvérhajója a Norfolk.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1929

  • Vízkiszorítás: 10 035 t (üresen); 13 420 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 186,9 m - szélesség: 20,1 m - merülés: 5,2 m

  • Sebesség: 31,5 csomó (58 km/h)

  • Személyzet: 653-955 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, Parsons-Brown Curtis gőzturbinák - 80 000 LE 

  • Hatótávolság: 22 000 km, 12 csomós (22 km/h) sebességgel

  • Fegyverzet: 8 db 203 mm-es (4 x 2) ágyú, 8 db többcélú 102 mm-es (4 x 2) ágyú, 24 db 37 mm-es légvédelmi gépágyú + 8 db 610 mm-es torpedó-vetőcső és 2 db Supermarine Walrus hidroplán

  • Páncélzat: övpánél: 111 mm, fedélzet: 35-76 mm, ágyútornyok: 25-102 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább