„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Coventry könnyűcirkáló

Az öt egységből álló Ceres könnyűcirkáló-osztály hajójának építését 1916-ban kezdték el a Swan Hunter hajógyárban. Az 1917-es vízrebocsátását követően 1918. február 21-én állt szolgálatba a brit flotta kötelékében. A világháború kitörését követően a Földközi-tengerre vezényelték, ahol konvojokat kísért. Részt vett a Kréta körüli harcokban, ahol 1941. május 17-én súlyosan megrongálódott egy légitámadás következtében. 1942. szeptember 14-én német repülőgépek süllyeszették el Alexandriától északnyugatra a Földközi-tengeren. Testvérhajói: Cardiff, Ceres, Curacao, Curlew. Közülük csak a Cardiff és Ceres élte túl a háborút, őket 1946-ban leszerelték és szétbontották.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1917. július 6.

  • Vízkiszorítás: 4200 t (üresen), 5320 tonna harcrakészen

  • Méretek: hossz: 137,3 m - szélesség: 13,3 m - merülés: 4,5 m

  • Sebesség: 29 csomó (54 km/h)

  • Személyzet: 480 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 Brown-Curtis turbina - 40 000 LE

  • Hatótávolság: nincs adat

  • Fegyverzet: 8 db 102 mm-es (4x2) löveg, 6 db 40 mm-es (1x4, 2x1) és 5 db 20 mm-es AA légvédelmi gépágyú

  • Páncélzat: max. 75 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább