„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Broke romboló

A II. világháborús brit rombolót és 2 testvérhajóját (Shakespeare-osztály) még 1917-1918-ban kezdték építeni. A HMS Broke 1925-ben állt szolgálatba. A hajó részese volt a norvég vizeken vívott összecsapásoknak, majd részt vett a szövetségesek észak-afrikai partraszállásában. 1942. november 8-án súlyosan megsérült a francia partvédő ütegek tüzétől, ennek következtében Algéria partjainak közelében másnap elsüllyedt. A Shakespeare-osztály három egységéből egyedül a Broke pusztult el a harcok folyamán. A másik kettő (a Keppel és a Wallace) átvészelte a háborút, mindkettőt 1945-ben bontották le.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1920. szeptember 16. - Thornycroft

  • Vízkiszorítás: 1480 t (üresen); 2060 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 100,06 m - szélesség: 9,63 m - merülés: 3,79 m

  • Sebesség: 36 csomó (67 km/h)

  • Személyzet: 164 fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, 4 db Brown-Curti turbina - 40 000 LE

  • Hatótávolság: 8 500 km 16 csomó (30 km/h) sebességgel

  • Fegyverzet: (eredetileg) 5 db 127 mm-es ágyú; 2 db 13 mm-es légvédelmi géppuska; 6 db 530 mm-es torpedó-vetőcső + 18 akna

  • Páncélzat: nincs

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább