„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Biter kísérő-hordozó

A HMS Biter egyike volt azoknak a kísérő repülőgép-hordozóknak, amelyeket Amerikában a britek számára történő kölcsönadásra építettek. A repülőgép-hordozót eredetileg Rio Paranának nevezték volna. 1940-ben bocsátották vízre, amerikai hajóként (BAVG 3). Angliába való megérkezése után a repülőfedélzetet 134 méterre növelték, majd 1942-ben az amerikai fegyvereket a brit 102 mm-es (4 h.) Mk.V lövegekkel váltották fel. A HMS Biter javarészt a konvojok kíséreteként teljesített szolgálatot. A hozzá hasonló kísérő-repülőgéphordozók sokat tettek azért, hogy az atlanti csata a szövetségesek javara dőljön el. A hajót 1945-ben adták vissza az USA-nak, majd az amerikaiak továbbadták Franciaországnak. A franciák Dixmude névre keresztelték át és repülőgépszállító-hajónak használták. Brit testvérhajói a HMS Avenger és a HMS Dasher.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1940

  • Vízkiszorítás: 11 800 t (üresen); 15 368 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 141,73 m - szélesség: 21,18 m - merülés: 6,41 m

  • Sebesség: 16,5 csomó (30,55 km/h)

  • Személyzet: 850 fő

  • Hajtómű: 1 hajócsavar, Sun-Duxford diesel - 5200 LE 

  • Hatótávolság: 7412 km, 15 csomó (27,78 km/h) sebességgel

  • Fegyverzet: 3 db 102 mm-es (4 h.) Mk.V ágyú, 16 db 20 mm-es légvédelmi gépágyú és 15 repülőgép

  • Páncélzat: eredetileg nincs, később 50-100 mm 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább