„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Achilles könnyűcirkáló

Az Achilles volt a második, az öt Leander-osztályú könnyűcirkáló közül, melyeket a Brit Királyi Haditengerészet számára építettek. Az 1932 szeptemberi vízrebocsátást követően 1933. október 10-én HMS Achilles néven állították hadrendbe. 1937. március 31-től a Királyi Haditengerészet Új-Zélandi Hadosztályában szolgált, egészen az Új-Zélandi Királyi Haditengerészet megalakulásáig, ahová 1941 szeptemberében helyezték át. Az átadáskor a hajó neve HMNZS Achilles-re változott. A világháború kitörésekor a hajó Dél-Amerika nyugati partjainál járőrözött, német hajók után kutatva. 1939. decemberében az Exeter és az Ajax cirkálókkal a Plate folyó torkolatvidékén megütközött az Admiral Graf Spee zsebcsatahajóval. A csatát követően az Achilles 1940. február 23-án visszatért az új-zélandi Aucklandbe, ahol egészen júniusig javították a csatában szerzett sérüléseit. Japán hadbalépése után csapatszállító konvojok kíséretét biztosította, majd csatlakozott a délnyugat Csendes-óceáni ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps - Ausztrál és Új-zélandi Hadtest) hajórajhoz. 1943. január 5-én New Georgia partjainál több bombatalálatot kapott, emiatt 1943 áprilisa és 1944 májusa közt javítási munkálatokat végeztek rajta a Portsmouth-i hajógyárban. A javítás során a sérült X lövegtornyát, négy darab 40 mm-es ágyúra cserélték. A javítás után az Achillest a Keleti Flottához küldték, majd 1945 májusában csatlakozott a Brit Csendes-óceáni Flottához. A háború után visszakerült a britekhez, majd 1948-ban a brit haditengerészet eladta a hajót az Indiai Haditengerészetnek, ahol az INS Delhi nevet kapta.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1932

  • Vízkiszorítás: 7270 t (üresen); 9740 tonna harckészen

  • Méretek: hossz: 168,85 m - szélesség: 16,94 m - merülés: 5,91 m

  • Sebesség: 32,5 csomó (60 km/h)

  • Személyzet: 550-680 fő Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 Parsons I.R. gőzturbina - 72 000 LE

  • Hatótávolság: 10 600 km

  • Fegyverzet: 8 db 15,2 cm-es ágyú; 4 db 10,1 cm-es ágyú; 12 db 127 mm-es légvédelmi ágyú + és Supermarine Walrus hidroplán

  • Páncélzat: övpáncél 88,9 mm, lövegtornyok 25,4 mm, fedélzet 50,8 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább