„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Fiji könnyűcirkáló osztály

A megnevezés így ebben a formában félrevezető. Eredetileg „Crown Colony” vagyis „Koronagyarmat” osztálynak nevezték ezeket a hajókat, mert a brit kolóniákról kapták a nevüket. A Fiji-osztály ennek az első, nagyobb csoportja. Az utolsó három hajó már Ceylon-osztály néven járta a tengereket.

Fiji_fekete_feh__r.jpg

Eredetileg a Southampton-osztály könnyített változataként kezdték az építést, hogy a Londoni Flottaegyezmény legszigorúbb előírásainak is megfeleljenek, a 8000 tonnás – cirkálókra irányadó – határ alá akarták szorítani a súlyt. Így könnyebb gépeket kaptak ezek a hajók, sebességük mégis alig lett kisebb. Végül sikerült súlyt megtakarítani, de nem eleget. Mire azonban elkészültek az egységek, a Flottaegyezmény értelmét vesztette, Japán és Németország addigra formálisan se tartotta be az előírásokat. Végül a nettó vízkiszorításuk 9 ezer tonna körül mozgott.

Igen jól bevált, modern hajók voltak a Fiji-cirkálók. A háború alatt kettő süllyedt el közülük: a Fiji-t repülőgépek süllyesztették el, amikor elfogyott a légvédelmi lőszere. A Trinidad vesztét saját torpedója okozta: az Északi-tengeren egy német rombolóra lőtt torpedókat, de az egyik giroszkópja befagyott, és a torpedó körözni kezdett, és a Trinidad oldalába csapódott. Nagy nehezen elvergődött Murmanszk kikötőjébe, ahol nagyjából összefoltozták, de a hazafelé vezető úton felfedezték a súlyosan sérült cirkálót, és a repülőgépekről ledobott bombák lángoló ronccsá változtatták, végül egy brit romboló adta meg a kegyelemlövést egy torpedóval.

HMS_Fiji.JPG

A világháború után részt vettek a Koreai háborúban is, ezt követően a Ceylon-t és a Newfoundland-et eladták Perunak (itt 1982-ig élvonalbeli szolgálatban álltak), a Nigeria pedig az Indiai Haditengerészethez került. Itt végül 1985-ben bontották le. A Royal Navy az 1960-as években szerelte le a Fiji-osztályú cirkálóit, de nem ezek lettek az utolsó cirkálók a brit hajóhadban, hanem egy módosított Tiger-osztályú hajó, amely 1980-ig szolgált.

Műszaki adatok:

  • Vízkiszorítás: 10,725 tonna (bruttó)

  • Hossz: 169 m

  • Szélesség: 19 m

  • Meghajtás: 4 Parsons-gőturbina, 4 csavar, 72500 LE (Ceylon-csoport: 80000 LE)

  • Sebesség: 31,5 csomó (Ceylon-csoport: 32 csomó)

  • Fegyverzet: (Fiji-csoport) 12 x 6 hüvelykes ágyú (4 x tripla toronyban), 8 x 4 hüvelykes légvédelmi löveg (4 x iker), 8 x kétfontos légvédelmi löveg (pom-pom, 2 x quad), 2 x tripla 533 mm torpedóvető-cső. (Ceylon csoport) Ugyanaz, mint a Fiji-csoportnál, csak eggyel kevesebb ágyútoronnyal és eggyel több négyes pom-pom löveggel.

  • Legénység: 730 fő

Írta: dr. Bársony Atilla

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább