„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Eagle repülőgép-hordozó

A HMS Eagle (Sas) eredetileg Almirante Cochrane (a brit Lord Thomas Cochrane után, aki a brit flottától való leszerelése után – mint radikális politikus - szolgált a chilei, a brazil, és a görög flottánál is ezek szabadságharcaiban) néven a chilei haditengerészet részére épült, csatahajóként. Az első világháború kitörésekor azonban a munkálatokkal leálltak. 1917-ben a Royal Navy megvásárolta a félkész csatahajót, és repülőgép-hordozóként fejezték be, 1924-ben.
 
Első szolgálati helye a Földközi-tenger volt. 1931-ben új kazánokat kapott és fejlesztették légvédelmi fegyverzetét. Gibraltárban állomásozva az A hangárfedélzet hadbírósági tárgyalásnak is helyet adott. 1933-ban a Távol-keletre vezényelték, itt 1934-ben kalózhajókra és kalózbázisokra csapott le. 1935-ben újra a Földközi-tengerre helyezték, majd 1937-ben újra a Távol-keletre rendelték, ahol az új háború kitörése érte…
 
A II. világháború kitörésekor Szingapúrban szolgált, és részt vett az Admiral Graf Spee elleni hajtóvadászatban, majd az Indiai Óceánon kísért csapatszállító konvojokat. 1940 március 14-én egy belső robbanás rongálta meg az első bombaraktárában. Szingapúrban kijavították, majd májusban a Földközi-tengeri flottához csatlakozott. Anglia egyetlen hordozója volt a térségben még akkor is, amikor Olaszország 1940 júniusában belépett a háborúba. Repülőgépei több olasz rombolót és teherhajót elsüllyesztettek, egy ízben – miközben bázisára tartott Alexandriába – olasz bombázógépek támadták meg, ezek közül négyet lelőtt a hajó légvédelme. Az Iride olasz tengeralattjáró elsüllyesztése is az Eagle repülőgépeinek az érdeme volt. Fél évig a Földközi-tenger keleti medencéjében kísért konvojokat, majd érintőlegesen részt vett a tarantói kikötő elleni legendás támadásban: néhány repülőgépe ekkor a HMS Illustrious fedélzetén volt.
 
 
1941. márciusában átkelt a Szuezi-csatornán, és részt vett Abesszínia felszabadításában az olasz hajóforgalom támadásával. Ez után Dél-Afrikába hajózott, ahol Freetown kikötőjéből októberig a Dél-Atlanti Óceánon szolgált. Ezalatt elsüllyesztette az Elbe német teherhajót, és a HMS Dunedin cirkáló segítségével elfogta a Lothringen tengeralattjáró-ellátó hajót a Zöld-foki szigetektől nyugatra.
 
Ezután Nagy-Britanniában újra felszerelték, majd visszaküldték a Földközi-tengerre. Az ekkorra már ostrom alatt álló Málta segítése lett a feladata, fedélzetén szárazföldi bázisú vadászgépeket szállított a létfontosságú szigetre. Több sikeres műveletet hajtott végre, míg egy konvoj kísérése közben, 1942. augusztus 11-én az U-73 tengeralattjáró 4 torpedóval véget vetett eseménydús és sikeres pályafutásának. A roncs ma a mallorcai Salinas-foktól 70 tengeri mérföldre délre nyugszik.
 
Műszaki adatok:
  • Vízkiszorítás: 26,000 tonna (bruttó)

  • Hossz: 203,5 m

  • Szélesség: 29 m

  • Meghajtás: Brown-Curtis gőzturbinák, négy csavar, 50,000 LE

  • Sebesség: 22,5 csomó

  • Fegyverzet: 9 x 6 hüvelykes löveg, 12 x 20 mm Oerlikon légv. gépágyú, 4 x 2 fontos pom-pom

  • Személyzet: 950 fő

  • Repülőgép-állomány: (elsüllyedésekor) 21 Sea Hurricane

 

Írta: dr. Bársony Atilla

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább