„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A romboló osztály

A lenti adatok a „normál” A osztályra vonatkoznak. A HMS Codrington flottilavezetőként épült, ezért a vízkiszorítása 1540 tonna, személyzete 185 fő, hossza 343 láb, fegyverzete 5x 4,7 hüvelykes löveg (5x1), 2 x 2 fontos légvédelmi löveg (2x1), és 8 x 21 hüvelykes torpedócső (2x4). Teljesítménye 39000 lóerő. A Codrington nagy fordulókörrel rendelkezett, sokkal nagyobbal, mint az osztály többi egysége. Így a flottila élén való manőverezés komoly gondokat jelentett. A háború alatt a még meglévő hajók átalakításon estek át: A torpedóvető-csövek mögötti emelvényre háromhüvelykes légvédelmi löveg került, a parancsnoki híd oldalara pedig 20 mm-es Oerlikon gépágyúkat szereltek. A kanadai HMCS Saguenay és HMCS Skeena kis mértékben módosított hajók voltak. Az orr erősebb páncélozást kapott, így jégveszélyes vizeken is harcolhattak.

TECHNIKAI ADATOK

  • Vízkiszorítás: 1350 tonna

  • Hossz: 323 láb

  • Személyzet: 138 fő

  • Fegyverzet: 4 x 4.7 hüvelykes löveg (4x1), 2 x 2 fontos légvédelmi löveg (2x1), 8 x 21 hüvelykes torpedócső (2x4)

  • Maximális sebesség: 35 csomó

  • Hajtómű: Áttételes turbina, két csavar

  • Teljesítmény: 34000 lóerő

Írta: dr. Bársony Atilla

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább