„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Warspite csatahajó

warspite
 
A Queen Elizabeth-osztályú HMS Warspite csatahajó valószínűleg minden modern brit hadihajónál több ütközetben vett részt, és a Királyi Haditengerészet egyik legfontosabb hadihajója volt a háború alatt. 1913-ban bocsátották vízre, és 1915 márciusára szerelték fel. A következő évben a jütlandi ütközetben 14 találat érte, és súlyosan megrongálódott. A két háború között jelentős átalakításon esett át, majd 1940 áprilisában tért vissza ismét a csatatérre Norvégia partjainál. Az év második felében szárazföldi célpontokat lőtt a Földközi-tenger térségében. 1941 márciusában a matapani csatában a HMS Valiant-tal közösen megsemmisítették a Zara és a Fiume olasz cirkálókat. Ezt követően a Warspite-ot Kréta partjainál súlyosan megrongálta egy ellenséges repülő- gép. 1943-ban tért vissza az aktív szolgálatba, tüzérségi támogatást biztosít a szicíliai és salernói szövetséges partraszállás során. Ekkor német repülőgépről indított siklóbombák súlyosan megrongálták, de csak a legfontosabb javításokat végezték el rajta, hogy részt vehessen a Norrnandiában partra szálló szövetséges csapatok tűztámogatásában. 1944. június 13-án Harwich előtt egy aknától további sérülések érték. 1945-ben kivonták a szolgálatból, majd 1948-ban lebontották. Az osz- tály többi egysége: a Malaya, a Queen Elizabeth, a Valiant és a Barham csatahajó.

TECHNIKAI ADATOK

  • Vízrebocsátás: 1913. november 26. (1937)

  • Vízkiszorítás: 31 816 t (üresen) 37 048 t (harckészen)

  • Méretek: hossz: 196 m - szélesség: 28 m - merülés: 8,98 m

  • Sebesség: 23 csomó (42,6 km/h)

  • Személyzet: 951 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 turbina

  • Hatótávolság: 8160 km

  • Fegyverzet: 8 db 380 mm-es (15 h.), 16 db 152 mm-es (6 h.) löveg

  • Páncélzat: övpáncél 168-330 mm, lövegtornyok 127-330 mm, barbetták 102-254 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább