„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Repulse csatacirkáló

repulse
A mindössze egy év alatt megépített Renown és testvérhajója, a Repulse voltak az utolsó brit csata- cirkálók. A hajót Resistance néven kezdték építeni, de még elkészülte előtt átkeresztelték. 1916-ban bocsátották vízre és állították szolgálatba. Harcolt az első világháborúban, és a tapasztalatok alapján úgy vélték, hogy túl könnyű építésű, ezért kétszer is átépítették. 1921/22-ben megerősítették a páncélzatát, majd 1932/36 folyamán a felépítményét növelték meg, egy repülőhangár és egy katapult került a fedélzetre, egyúttal megerősítették légvédelmi fegyverzetét is. A II. világháború elején az Atlanti-óceánon konvojokat kísért, majd részt vett a norvégiai hadműveletekben. Ezután közreműködött a Bismarck csatahajó üldözésében. 1941 végén a Prince of Wales társaságában a Csendes- óceánra vezényelték. 1941. december 10-én Kuantan-nál japán repülőgépek támadása következté- ben mindkét hajó elsüllyedt, a Repulse legénységéből több mint 300 ember veszett oda.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Vízrebocsátás: 1916

  • Vízkiszorítás: 27.333 t (üresen); 32.074 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 242,7 m - szélesség: 27,4 m - merülés: 7,8 m

  • Sebesség: 30 csomó (55,56 km/h)

  • Személyzet: 1181 fő

  • Hajtómű: 4 csavartengely, 4 redukciós turbina - 120 000 ks

  • Hatótávolság: 6570 km

  • Fegyverzet: 6 db 38,1 cm-es ágyú; 17 db 10,2 cm-es ágyú; 4 db 7,6 cm-es légvédelmi ágyú; 8 db 53,3 cm-es torpedóvető cső; 4 db repülőgép

  • Páncélzat: övpáncél 152 mm -37,5 mm, barbetták 178 mm - 102 mm, lövegtornyok 279 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább