„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Nelson csatahajó

nelson2
A Nelson és testvérhajója a Rodney volt az első két csatahajó, amelyeket az egyes hajóosztályok maximális vízkiszorítását meghatározó 1922-es washingtoni szerződés korlátozásai szerint építettek, egyúttal a két első 406 mm-es löveggel felszerelt brit hadihajó. Főtüzérségét a hídfelépítmény előtt lévő három darab háromcsövű toronyban helyezték el, és ezzel jelentős megtakarítást értek el a páncélzat súlyában. A háború elején a Home Fleet állományába tartozott. 1939. október 30-án sértetlenül átvészelte egy német tengeralattjáró torpedó- támadását, fedélzetén az akkori tengerészeti miniszterrel, Winston Churchill-lel. December elején aknára futott, és súlyosan megsérült. Miután megjavították, 1941-től a Földközi-tengeren tevékenykedett. A hajó közel egy évre kiesett a harcokból, miután 1941 szeptember 27-én egy máltai konvoj kísérése során egy olasz repülőgép megtorpedózta. Ezt követően részt vett a normandiai partraszállás bizto- sításában, majd ismét aknára futott. 1945 jú- niusától a Kelet-indiai Flotta tagja, 1946-tól iskolahajó, 1948-ban a légierő célhajója. Le- bontására 1949-ben került sor.

TECHNIKAI ADATOK

  • Vízrebocsátás: 1925

  • Vízkiszorítás: 33.950 t (üresen); 38.000 tonna (harckészen)

  • Méretek: - hossz: 216,8 m - szélesség: 32,3 m - merülés: 9,6 m

  • Sebesség: 23 csomó (43,5 km/h)

  • Személyzet: 1640 fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, 2 Brown-Curtis turbina - 45 000 ks

  • Hatótávolság: 30 574 km

  • Fegyverzet: 9 db 40,6 cm-es ágyú; 12 db 15,2 cm-es ágyú; 8 db 12,0 cm-es légvédelmi ágyú; 4 db 4,7 cm-es légvédelmi ágyú; 16 db 4,0 cm-es légvédelmi gépágyú; 2 db 60,9 cm-es torpedóvető cső; 1 repülőgép

  • Páncélzat: övpáncél 356 mm - 330 mm, barbetták 380 mm - 350 mm, lövegtornyok 406 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább