„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hood csatacirkáló

hood
 
Az egyik leghíresebb angol hadihajó építését 1916 szeptember 1-én, az első világháború alatt kezdték meg, de az 1916-ban lezajlott jütlandi ütközet után, amelyben három brit csatacirkáló robbant fel, elkészítették egy jobb páncélvédettségű csatacirkáló-típus terveit. A Hood lett volna a négy ilyen hajóból álló osztály első egysége, de az egyetlen lett, amely el is készült, 1918 augusztus 22-én bocsátották vízre. Főgépei teljesítménye elérte a 144 000 lóerőt, és a hatótávolsága 7200 km volt 10 csomó sebességgel. 1939. szeptember 26-án szerencsésen átvészelt egy német bombatámadást.1940 július 23-án tagja volt annak a köteléknek, amely Oranban megtámadta az ott horgonyzó francia flottát, súlyos veszteségeket okozva. Annak ellenére, hogy arra tervezték, hogy elkerülje elődei sorsát 1941. május 24-én a német Bismarck csatahajóval és a Prinz Eugen cirkálóval vívott ütközet során egy gránát átszakította a gyengén megerősített felső páncélzatát, és a lőszerkamrájába hatolva felrobbantotta és kettétörte a Hoodot. Személyzetéből mindössze 3 túlélő maradt, 1338 ember odaveszett.
 
TECHNIKAI ADATOK
 • Vízrebocsátás: 1918

 • Vízkiszorítás: 43.144 t (üresen), 49.130 t (harckészen)

 • Sebesség: 32 csomó (59,26 km/h)

 • Személyzet: 1477 fő

 • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 turbina

 • Hatótávolság: 7200 km

 • Hossz: 262,2 m

 • Szélesség: 32,2 m

 • Merülés: 10,1 m

 • Fegyverzet: 8 db 38,1 cm-es L/42 nehézágyú; 12 db 14 cm-es ágyú; 14 db 10,2 cm-es légvédelmi ágyú; 24 db (6X4) 4 cm-es légvédelmi gépágyú; 4 db 53,3 cm-es torpedóvető cső

 • Páncélzat: övpáncél és a barbetták 305 mm - 127 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább