„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Vampire romboló

vampire1
A HMAS Vampire a brit, majd az ausztrál Királyi Haditengerészet egyik V-osztályú rombolója volt. A hajót 1917-es vízrebocsátására után a brit Királyi Haditengerészet állította hadrendbe, de 1933. október 11-én átadták az ausztrál haditengerészetnek, ahol azonnal szolgálatba is állt. A második világháború során részt vett többek közt a szövetséges csapatok görögországi evakuálásában, 1941 áprilisában. 1941 decemberében a hajó csatlakozott a ceyloni Colombóban állomásozó brit flottához. 1941 decemberében a japán légierő 85 repülőgépe, Kuantan partjainál megtámadta és elsüllyesztette a Prince of Wales-t és a Repulse csatacirkálót. A helyszínre igyekvő rombolók - közük a HMAS Vampire - mentették ki a túlélőket. 1942 tavaszán a Királyi Haditengeré- szet ceyloni bázisára hajózott. Április 8-án a légi felderítők jelezték, a japán taktikai haderő Ceylon felé tart. Az ausztrál romboló, a Hollyhock korvett és két tanker mellett a Hermes repülőgép-hordozó is ellenük indult. Kb. 80 japán repülőgép támadta meg a hajókat. Mind az ötöt elsüllyesztették.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Vízrebocsátás: 1917.

  • Vízkiszorítás: 1460 t (üresen); 1530 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 95,1 m - szélesség: 8,9 m - merülés: 2,9 m

  • Sebesség: 34,5 csomó

  • Személyzet: 134 fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, 2 gőzturbina - 30 000 LE

  • Hatótávolság: 6000 km

  • Fegyverzet: 4 db 102 mm-es (4×I) ágyú, 1 db 76 mm/40 mm-es ágyú, 5 db 7,7 mm-es légvédelmi géppuska és 6 db 533 mm-es (3×2) torpedóvető-cső + 50 db mélységi akna

  • Páncélzat: nincs

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább