„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Sydney/ex Phaeton könnyűcirkáló

sydney0
 
A HMAS Sydney az Ausztrál Királyi Haditengerészet egyik módosított Leander-osztályú cirkálója volt. A hajó nagy sikereket ért el a II. világháború elején, de 1941 novemberében történő elvesztése körül viták alakultak ki. A Sydney elsüllyedésekor a hajó teljes legénysége is odaveszett, így ez az eset az Ausztrál Királyi Haditengerészet történetének legnagyobb embervesztesége. Ezen kívül a Sydney volt a legnagyobb hajó a világháborúban, mely túlélők nélkül süllyedt el. A hajó felkutatására küldött expedíciók egészen 2008 márciusáig sikertelenek voltak, amikor is megtalálták a roncsait. Építését 1933-ban kezdték el, ekkor még HMS Phaeton néven. Az ausztrál kormány 1934-ben - a vízrebocsátás évében - megvásárolta, és 1935. szeptember 24-én hadrendbe állította. A háború elején a Földközi-tengeren teljesített szolgálatot, ahol elsüllyesztette az olasz Espero rombolót. Igazi hírnevet Krétától északra, a Spada-foknál 1940. július 19-én vívott csatában szerzett magának, ahol öt romboló társaságában két olasz könnyűcirkálót támadott meg. A Bartolomeo Colleoni elsüllyedt, a Giovanni dalle Bande Nere pedig súlyosan megrongálódva menekült el. Később konvojokat kísért a Földközi-tengeren, majd Alexandriába hajózott nagyjavításra. 1941 januárjában áthelyezték az ausztrál vizekre. Itt 1941. november 19-én a német Kormoran segédcirkálóval kölcsönösen elsüllyesztették egymást.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Vízrebocsátás: 1934.

  • Vízkiszorítás: 6830 t (üresen); 7105 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 171,31 m - szélesség: 17,14 m - merülés: 4,95 m

  • Sebesség: 32,5 csomó (60 km/h)

  • Személyzet: 645 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, Parson-gőzturbina - 72 000 LE

  • Hatótávolság: 11 500 km

  • Fegyverzet: 8 db 152 mm-es és 8 db 102 mm-es ágyú, 3 db 12 mm-es géppuska és 12 db 7,6 mm-es Lewis géppuska +8 db 533 mm-es (2 x 4) torpedővető-cső

  • Páncélzat: övpáncél 102 mm, lövegtornyok 25-89 mm, fedélzet 32 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább